Медведчук розповів СБУ про Порошенка: каже, що злочини вчинив за його вказівкою

Затриманий Віктор Медведчук дав покази проти п'ятого президента Петра Порошенка у справі про виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Колишній лідер ОПЗЖ запевняє, що Порошенко звернувся до нього з проханням сконтактувати з керівництвом рф та забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

«Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна — всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», — цитує СБУ слова Медведчука.

Цитати Медведчука про схеми Порошенка

СБУ стверджує, що за рік роботи після виведення з держвласності трубопровід заробив для своїх власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до $42 млн. А з травня 2019 року, після припинення повноважень Порошенка, прокачка дизелю через магістраль припинилася.

Також Медведчук дав покази проти експрезидента у справі про закупівлю вугілля на території ОРДЛО, як зазначає СБУ, «практично — у ватажків бойовиків».

«У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з Президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему», — розповів затриманий.

цитати медведчука з допиту СБУ

Повідомляється, що він назвав конкретні прізвища високопосадовців — колишніх урядовців, екскерівництва Нацбанку, народних депутатів і представників правоохоронних структур, залучених до цієї схеми.

цитати медведчука з допиту СБУ про Петра Порошенка

Нагадаємо, 2021 році СБУ оголосила кілька підозр Медведчуку. Він підозрюється у вчиненні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і таким чином проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн гривень.

Інша – незаконне заволодіння ТОВ «Прикарпатзахідтранс» ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Медведчук пропонує обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя (відео)