«Медзакупівлі» заявили, що МОЗ сам спровокував зрив закупівель
Facebook / Arsen Zhumadilov

Державне підприємство «Медичні закупівлі» заявило, що саме Міністерство охорони здоров'я у 2020 році саме спровокувало зрив закупівель ліків та медвиробів. У ДП сподіваються, що аудит Рахункової палати вкаже на винних у невчасних тендерах.

Про це у Facebook повідомила пресслужба відомства, яке очолює Арсен Жумаділов.

«Необґрунтованість та упередженість таких заяв з боку міністерства свідчать про небажання керівництва МОЗу брати відповідальність за власну бездіяльність. Саме МОЗ протягом минулого року створило умови, що наразили на небезпеку зриву закупівель усього переліку номенклатури лікарських засобів та медичних виробів», — йдеться у повідомленні.

Невдовзі має розпочатись зовнішній аудит закупівель 2020 року з боку Рахункової палати України. Перевірятимуть роботу міністерства та держпідприємства.

«Зволікання, нерозуміння процесів, саботаж, намагання виконувати невластиві функції, невміння працювати з даними та звітністю, на жаль, стали невід'ємною характеристикою роботи Міністерства в сфері закупівель у минулому році», — зазначили у держпідприємстві.

У ДП запевняють, що МОЗ зі значною затримкою надало документи, що дозволяють розпочати закупівлі. За 13-ма напрямками відомство отримало їх лише 4 червня, а щодо АРВ терапії для пацієнтів із ВІЛ/СНІД — 2 вересня, наголошують у «Медзакупівлях».

 

Сьогоднішній ранковий брифінг Міністерство охорони здоров'я України стосувався роботи ДП “Медичні закупівлі України”....

Posted by Медичні закупівлі України on Thursday, February 11, 2021

У підприємство нагадали, що закупівлі у 2020-му мали розпочатися 1 березня, проте уряд Постановою №478 зобов'язав «Медзакупівлі» погоджувати з МОЗ усі характеристики товарів до закупівлі. Саме це й затримало оголошення тендерів у середньому на місяць, додали у підприємстві.

У ДП підкреслили, що з травня попереджали МОЗ про ризики в закупівлях, але у міністерстві проігнорували віповідні попередження.

Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» також повідомили, що МОЗ не використав на закупівлі за держпрограмами майже мільярд гривень із бюджету через бездіяльність.

Раніше у «Медзакупівлях» заявили, що МОЗ затягує погодження закупівлі вакцини від COVID-19.  

У МОЗ розповіли, скільки ліків українці не отримали через недбалість «Медзакупівель»