«Мене катували, погрожували вбити». Журналіст Олег Батурін розповів про полон в окупантів
Facebook / Oleh Baturin

Олег Батурін, журналіст херсонської газети «Новий день», виступив перед Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та розповів про полон у російських окупантів.

Про це повідомляє The Guardian.

За словами Батуріна, 12 березня йому з невідомого номера зателефонував активіст Сергій Цигіпа (також зник в цей день) та попросив про зустріч.

Коли журналіст вирушив на визначене місце, там нікого не було. Виявилося, що це пастка. Чоловіка схопили та вісім днів тримали в полоні з поганим доступом до води та їжі. 

Батурін розповів, що при затриманні російські окупанти били його прикладами і кричали: «Як тебе звати? Де твоя ID? Де телефон?».

За словами журналіста, на перших допитах росіяни казали, що хочуть помститися йому як журналісту за його професійну діяльність. Батуріну погрожували смертю та катували.

«ЦІль в російських окупантів лише одна — зламати громадян України, залякати їх, фізично та психологічно розчавити громадянських активістів та журналістів», — пояснив він.

Під загрозою розстрілу Батуріну довелось підписати документ про те, що він «буде співпрацювати з федеральною владою рф». Журналіст уникає розмов про свою першу добу в полоні, зазначивши, що вона була найгіршою.

13 березня чоловіка та інших затриманих вивезли на територію, схожу на військовий полігон. Там він побачив Сергія Цигіпу, якого також викрали та змусили виманити журналіста.

На новому місці Батуріна допитували працівники ФСБ. Вони запитували, хто організовує херсонські мітинги, хто веде міські Telegram-канали та чи є в Херсоні білоруські активісти і журналісти.

У наступні дні окупанти приводили інших полонених — в основному ветеранів АТО. Їх били щодня.

Батурін розповів, що росіяни взяли його ДНК та відбитки пальців і внесли в базу даних, а також зробили фото. 20 березня чоловіка відпустили додому.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росіяни морять голодом полонених українських військових з ЧАЕС — омбудсмен