Мер Львова розповів, чи будуть у місті «мовні патрулі»

Львову не потрібні «мовні патрулі», оскільки в місті люди зі Сходу переходять на українську під впливом середовища. Тема конфліктів на мовному ґрунті експлуатуться проросійськими силами.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив мер Львова Андрій Садовий.

«Я не бачу таких необхідностей на сьогодні, тому що Львів є найбільше у світі українськомовне місто», — сказав він.

Відповідаючи на запитання про ставлення до ініціативи мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа щодо мовних патрулів, Садовий сказав:

«Ой, ви знаєте, так багато ініціатив, просто, можливо, люди мають трошки більше вільного часу на такі речі. В нас нема такої проблеми. Ми, знаєте, якось стараємось проводити роз'яснювальну роботу. Є мовний омбудсмен в нашій державі, вони молодці, звертають увагу урядникам на дотримання закону».

Садовий зазначив, що Львів на сьогодні є одним з найбільших гуманітарних хабів світу. А люди, які приїхали зі Сходу, і які, можливо, раніше не так активно використовували українську мову, у Львові отримали мовну практику.

За його словами, тема конфліктів на мовному ґрунті завжди експлуатувалася проросійськими силами, або тими, хто отримував фінансування з боку країни-агресора.

Звідки виникло обговорення про «мовні патрулі»

9 вересня мер Івано-Франківська Руслан Марцінків запропонував створити «мовні патрулі» у своєму місті. Ці групи громадських активістів мали б стежити за дотриманням мовного законодавства, не караючи порушників, а лише пропонуючи їм відвідувати курси української мови.

Крім того, Марцінків звернувся до мовного омбудсмена з проханням про запуск безоплатних курсів для російськомовних жителів Івано-Франківська. В ефірі програми «Говорить великий Львів» мер уточнив, що єдиним силовим заходом, доступним інспекторам, буде можливість викликати поліцію у разі прояву агресії з боку співрозмовників.

Нагадаємо, 19 вересня Марцінків підтвердив, що в Івано-Франківську вже є 74 охочих стати мовними інспекторами-волонтерами. Згідно з його оцінками, їх буде близько сотні, оскільки все ще збирають заявки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Мовний омбудсмен розповів, які заклади досі не можуть перекласти вивіски українською