Меркель назвала 2020 рік найважчим за 15 років її перебування на посаді канцлера
Getty Images

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що 2020 рік був найважчим за всі її 15 років на посаді канцлера особисто для неї та для країни.

Як пише Deutsche Welle, про це канцлер сказала у своїй передноворічній промові.

«Навряд чи я перебільшу, якщо скажу, що ніколи за останні 15 років у нас всіх не було настільки складного року», — сказала вона у телезверненні. Політик наголосила, що виклики такого масштабу, як пандемія коронавірусу стаються раз на сторіччя.

Число жертв коронавірусу в Німеччині вперше перевищило 1000 за добу

«Це криза історичного масштабу, що вимагала величезних зусиль від кожного з нас і дуже великих — для деяких з нас. Я знаю, що для цих історичних зусиль були необхідні і досі лишаються необхідними ваша велика довіра та терпіння. І я вам щиро вдячна за них», — зазначила канцлер.

У своїй промові Ангела Меркель критикувала «корона скептиків» й відзначила, що теорії змови довкола коронавірусу і вакцин не лише небезпечні, але й є зневагою до тих, хто вже постраждав від епідемії.

Вона додала також, що відчуває надію через початок масової вакцинації від коронавірусу. Меркель повторила свою обіцянку вакцинуватися також, коли до неї дійде черга. На відміну від деяких інших країн, у Німеччині найвищі посадовці не були серед найперших вакцинованих.

Меркель також підтвердила, що не змінювала своїх планів і після виборів 2021 року піде з посади.

«За дев’ять місяців нас чекають федеральні вибори, і я не планую переобиратися. Ймовірно, це моє останнє новорічне звернення до вас як федерального канцлера», — зазначила вона.

На початку червня Меркель заявила, що точно не буде намагатися залишитися на своїй посаді на п'ятий термін. Її партія, Християнсько-демократичний союз, тепер має обрати собі нового лідера, з яким вона піде на наступні вибори і який буде вважатися фаворитом на посаду канцлера.

ХДС через епідемію вже вдруге відклала з'їзд, на якому мала обрати нового лідера. Він планувався на 4 грудня.

Федеральні вибори у Німеччині заплановані на 26 вересня 2021 року.

Цього Нового року через пандемію у Німеччині запровадили обмеження. Країна пережила незвично тиху новорічну ніч, що пояснюється запровадженим через пандемію локдауном. Пожежники та поліцейські повідомили про значно менше викликів, ніж у попередні роки.

Російські хакери вкрали листи Ангели Меркель