Меркель заявила, що мінський процес не був успішним
Мюнхенська конференція

Канцлер Німеччини Ангела Меркель укаже, що прогресу у вирішенні конфлікту на Донбасі немає.

Вона заявила на Мюнхенській конференції з безпеки 19 лютого, що Мінський процес не досягнув успіху.

«Коли йдеться про суверенітет і територіальну цілісність України, то ми не досягли жодного прогресу в останні роки. Мінський процес — це дипломатичний інструмент, який може бути використаний, але він не був успішним», — заявила канцлер.

За словами Меркель, конфлікт в Україні і поведінка Росії — одні із важливих викликів, які стоять перед трансатлантичним партнерством ЄС і США.

Тому нам необхідний жорсткий порядок денний щодо Росії, спільний порядок денний. Ми повинні запропонувати співпрацю, з одного боку, але, з іншого боку, ми повинні чітко зрозуміти наші розбіжності. Я можу лише погодитися з президентом США в питанні сильного Європейського союзу. На жаль, це не те, що Росія робить у цей момент

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що Україні потрібно працювати в межах Мінського процесу і витискати з нього максимум можливого для безпеки нашої держави.

Меркель закликала США до співпраці у протистоянні викликам з Росії та Китаю

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель закликала американського президента Джо Байдена до тіснішої співпраці у протистоянні викликам з боку Росії та Китаю. Про це вона заявила 19 лютого під час Мюнхенської конференції з безпеки.

«Є багато справ. Німеччина готова до відкриття нової глави в трансатлантичному партнерстві», — заявила Меркель.

Меркель наголосила на потребі виробити спільний підхід щодо окремих питань. При цьому, зауважила канцлер, у неї немає жодних ілюзій стосовно того, що інтереси партнерів часом не співпадатимуть. Утім, про розбіжності потрібно відкрито говорити, додала вона.

Як зауважила Меркель, спільний порядок денний щодо Китаю є, ймовірно, ще складнішим. За її словами, Пекін з одного боку є системним конкурентом, але водночас від залучення Китаю не можна відмовлятися при вирішенні глобальних проблем, як-от захист клімату чи збереження біорізноманіття.

Байден закликав Європу відстоювати цілісність і суверенітет України

Захист територіальної цілісності й суверенітету України є вкрай важливим елементом у відповіді США і Європи на загрози з боку Росії – з метою захисту західної моделі демократії і трансатлантичної єдності.

Про це заявив у п’ятницю Байден під час онлайн-виступу на Мюнхенській конференції з питань безпеки, передає «Укрінформ».

«Путін прагне послабити європейський проєкт і наш союз НАТО. Він хоче підірвати трансатлантичну єдність і нашу рішучість. Тому що Кремлю набагато легше залякувати й погрожувати окремим державам, ніж проводити переговори з потужною й тісно об’єднаною трансатлантичною спільнотою», — заявив президент США.

Саме тому, наголосив Байден, «відстоювання суверенітету й територіальної цілісності України залишається життєво важливою справою для Європи і Сполучених Штатів».

Він також зауважив, що демократії по обидва боки Атлантики мають рішуче відповісти на зухвалість Росії, яка зламує комп’ютерні мережі в Сполучених Штатах та по всій Європі. Це, за словами Байдена, має стати критично важливим для захисту трансатлантичної колективної безпеки.

«Кремль атакує наші демократії та використовує корупцію як зброю у спробах підірвати наші системи врядування», — додав глава Білого дому.

Він підкреслив, що російські лідери намагаються переконати свій народ, що західні країни корумповані так само, як і російське керівництво. Але світ, у тому числі громадяни Росії, знають, що це неправда, наголосив президент США.

У цьому зв’язку він підкреслив, що Америка повертається до глобального лідерства, і НАТО залишається потужною основою для захисту інтересів усього демократичного світу.

Передісторія

У грудні стало відомо, що Мюнхенська конференція з безпеки в 2021 році переноситься на невизначений строк через пандемію коронавірусу.

Конференція була заснована в 1962 році німецьким публіцистом Евальдом фон Кляйстом як «засідання представників оборонних відомств» країн — членів НАТО. З 1999 року у ній стали брати участь політики і військові з країн Центральної та Східної Європи, а також представники бізнесу. У межах форуму традиційно проходять численні неформальні і особисті зустрічі політиків.

Про Мінські угоди

12 лютого 2015 року у Мінську відбулися переговори про врегулювання кризи на Донбасі за участі на той час президентів України та Франції Петра Порошенка і Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.

За підсумками переговорів сторони затвердили комплекс заходів для втілення Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Цей комплекс підписали учасники Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі.

Серед іншого, домовленості, досягнуті «нормандською четвіркою», передбачають припинення вогню на сході України та відведення всього важкого озброєння з української території. Передбачили обмін та звільнення всіх заручників і проведення місцевих виборів на Донбасі.

У березні 2015 року ЄС прив’язав чинність санкцій проти РФ до виконання російською владою Мінських угод.

Пентагон обіцяє зміцнити ЗСУ з метою протистояння РФ