Мером Харкова офіційно став Кернес, якого громадськість не бачила вже три місяці
Getty Images

Геннадія Кернеса, який майже три місяці не з’являвся на публіці і досі лікується у Німеччині, офіційно визнали мером Харкова, повідомляє BBC News Україна.

Голова харківської територіальної виборчої комісії Ольга Мозгова заявила, що Кернес надав всі необхідні документи дистанційно. Вона стверджує, що, попри те, що Кернес не склав присягу особисто, його можна вважати мером на підставі статті 42 закону про «Місцеве самоврядування».

Присягу приносить тільки особа, яку вперше було обрано на посаду сільського, селищного, міського голови. Водночас Кернес Геннадій Адольфович обраний міським головою не вперше

Обов’язки мера виконуватиме головуючий, якого на цьому ж першому засіданні обрали депутати міськради. Ним став колишній секретар міськради Олександр Новак, якого ЗМІ називають «правою рука» Кернеса. Саме за його ініціативи минулого тижня депутати змінили регламент Харківської міськради – відтепер першу установчу сесію можна проводити без присутності мера.

61-річний Кернес, який вже 10 років очолює харківську мерію, захворів на COVID-19 у середині вересня. Його шпиталізували у тяжкому стані, а згодом перевезли до німецької клініки «Шаріте».

Відповідно до закону, новообраний міський голова набуває повноважень, якщо він складає присягу на пленарному засіданні міськради. «Мер має складати присягу після кожних виборів. Точно так само, як це зробили Кличко і Філатов. Це передбачає закон про місцеве самоврядування», – заявив BBC News Україна колишній член Центрвиборчкому на умовах анонімності.

Харківські опозиційні політики звинуватили керівництво ради в узурпації влади.

Другий апеляційний адміністративний суд 13 листопада, скасував протокол Харківської міської територіальної виборчої комісії (ТВК) про результати виборів депутатів Харківської міської ради.

10 листопада Павло Фукс опублікував доказ того, що міський голова Харкова не помер. Кернес переказав вітання «усім, хто його загубив».

Друг Кернеса розповів, коли той повернеться в Україну