Метал, кукурудза та інше. Який експорт з України через війну скоротили найбільше
Unsplash

Український експорт в березні вдвічі знизився через російську агресію. Особливо постраждав вивіз металів та сільськогосподарської продукції.

За даними Міністерства економіки, обсяг експорту минулого місяця склав $2,7 млрд, тоді як у лютому цей показник становив $5,3 млрд. Наразі головними товарами, які вивозять, є руди, кукурудза, феросплави та олія.

Суттєво зменшився експорт металу, зокрема, плаского прокату, який впав майже вдесятеро. Також Україна стала постачати менше кукурудзи, пшениці, соняшникової олії та соєвих бобів. Експорт у порівнянні з лютим знизився в чотири рази.

Мінекономіки зазначає, що й імпорт зазнав значних втрат. Якщо в лютому держава імпортувала 5 млн тонн товарів на суму $5,9 млрд, то в березні — 1,6 млн тонн вартістю $1,8 млрд.

При цьому по багатьох позиціях товарів з глибокою переробкою обсяг експорту залишився стабільним й навіть збільшився. Наприклад, кабельна продукція або облицювальні листи з дерева.

Пробемою залишається блокування росією морських портів, якими Україна традиційно експортувала товари. Також окупанти знищують металургійні підприємства та сільськогосподарську інфраструктуру, щоб підірвати українську економіку.

«Все це загрожує не лише Україні, але усьому світові, адже наша держава була гарантом продовольчої безпеки в низці країн Африки та Близького Сходу. Уряд оперативно реагує на ці виклики», — заявила Юлія Свириденко, міністр економіки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Через війну 30% підприємств в Україні зупинили виробництво — ЄБРР