Ми готувалися до вторгнення на Донбасі, але не чекали на пряму атаку рф з білорусі — Подоляк

Україна готувалася до масштабних бойових дій на Донбасі незадовго до повномасштабного вторгнення росії, проте українське військово-політичне керівництво не очікувало наступу з боку білорусі.

Про це в інтерв'ю білоруському виданню «Зеркало» розповів Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента.

За його словами, розвіддані показували готовність росії до нападу весь останній рік і питання було лише у масштабі вторгнення.

«Ми вважали, що будуть інтенсивні бойові дії на сході України. Але об'єктивно ми не очікували, що Білорусь надасть у повному обсязі свою інфраструктуру для проведення прямої інтервенції в Україну», — заявив Подоляк.

Він зазначив, що українське керівництво вважало, що влада білорусі, попри свою антидемократичність, набагато розумніша і мінімізує участь у прямих військових діях.

«Тепер юридично Білорусь на довгий час вважатиметься країною, яка надала інфраструктуру для російського вторгнення», — сказав Подоляк.

Радник голови Офісу президента зазначив, що зараз українська розвідка активно працює на білоруському напрямку, відстежуючи всі переміщення військ, навчання і маневри, а також ініціативи місцевої влади.

Подоляк додав, що якщо лукашенко хоче побачити масову загибель своїх військовослужбовців, то їм «треба заходити в Україну».

Також він вважає, що на білоруського диктатора очікує тиск суспільства, якщо він віддасть відповідний наказ.

Крім того, за словами Подоляка, лукашенка вже чекає розплата за участь у війні проти України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Байден заявив, що Зеленський ігнорував попередження про вторгнення. В ОП відповіли