«Ми не можемо більше чекати». Байден працює над подоланням кліматичної кризи
Green Queen

«Нам потрібно бути сміливими», — каже Байден, підписуючи накази припинити діяльність з викопних видів палива на громадських землях і реформувати урядовий парк автомобілів.

Байден попередив, що кліматична криза представляє «екзистенційну загрозу» для світу. Він кардинально змінює політику епохи Трампа — зупиняє видобуток викопного палива на громадських землях. Новий президент направив уряд США на масштабні зусилля для зниження викидів, які призводять до зміни клімату.

«Ми занадто довго чекали, щоб вирішити цю кліматичну кризу, ми не можемо більше чекати. Ми бачимо це на власні очі, відчуваємо це в своїх кістках. Пора діяти» — сказав президент США, підписуючи в середу серію розпоряджень.

Байден доручив уряду США:

  • припинити та переглянути дозволи на всі буріння нафти та газу на федеральних землях;
  • скасувати субсидії на викопне паливо;
  • перевести величезний урядовий парк автомобілів та вантажівок на електричні транспортні засоби.

«Нам вкрай потрібна уніфікована національна реакція на кліматичну кризу, оскільки існує кліматична криза», — цитує The Guardian Байдена.

Він пообіцяв поставити «екологічну справедливість» у центр «всього, що ми робимо». Байден прагне пом'якшити непропорційні наслідки зміни клімату для «чорної» й «кольорової» громад США за допомогою змін у фінансуванні.

Спеціальний кліматичний посланник США з питань клімату Джон Керрі заявив, що країна оголосить мету — скорочення викидів парникових газів до 2030 року згідно Паризької кліматичної угоди — до міжнародного кліматичного саміту, який Байден прийматиме 22 квітня.

Керрі заявив, що працівники (адміністрації) отримали (за часів Трампа) «фальшиву історію» про кліматичну кризу: «Їм дано уявлення, що якимось чином боротьба з кліматом відбувається за їх рахунок. Ні, це не так», — сказав він. Чиновник наголосив на необхідності збільшення робочих місць у сфері відновлюваних джерел енергії.

Байден каже, що дії з боротьби зі зміною клімату є способом подолання безробіття, зумовленого пандемією. Несуть вони й природоохоронну користь.

Президент заявив, що мільйони добре оплачуваних робочих місць з’являться внаслідок інвестицій в чисту енергію. Це сонячна енергія та вітер, а також заходи з енергоефективності будинків та очищення колишніх нафтових свердловин.

Зараз не час для невеликих заходів, нам потрібно бути сміливими. Йдеться про робочі місця, добре оплачувані робочі місця з профспілками. Це державний підхід, щоб поставити зміну клімату в центр нашої внутрішньої, національної безпеки та зовнішньої політики

Декілька розпоряджень Байдена спрямовують Міністерство внутрішніх справ на припинення оренди громадських земель та морських територій для видобутку нафти й газу.

Уряд розпочне «суворий огляд всього існуючого лізингу», згідно з плановим документом Білого дому.

Директива відкриває шлях до заборони всіх нових бурових робіт на федеральних землях. Це передвиборча обіцянка Байдена, яка отримала схвальну оцінку кліматичних груп та викликала обурення у видобувної галузі.

Байден назвав кліматичну кризу «екзистенційною загрозою нашого часу», а Білий дім заявив, що нові розпорядження допоможуть підштовхнути США до мети чистого нульового рівня викидів парникових газів до 2050 року.

«Президент Байден і його адміністрація роблять важливий крок у правильному напрямку, обмежуючи розробку нафти і газу на федеральних землях», — сказав Роберт Хауарт, професор екології Корнельськго університету. Він додав, що світ «повинен швидко перейти від викопного палива, щоб уникнути катастрофічних змін клімату».

Джессі Прентис-Данн, директор з питань політики Центру західних пріоритетів, додала, що «призупинення здачі в оренду (земель для) нафти і газу є важливим першим кроком на шляху реформування зламаної системи. Вона занадто довго надавала пріоритет нафтогазовим лобістам перед американськими людьми».

Близько чверті американських викидів, що підвищують температуру на планеті, припадає на видобуток викопного палива на громадських землях. За оцінками, заборона на оренду зменшить викиди вуглецю на 280 млн тонн на рік. Адміністрація Трампа відкрила для буріння майже всі землі, що перебувають у федеральній власності. Це сприяло створенню робочих місць у промисловості, але екологісти та корінні американські племена були проти.

«Тут має бути рівновага: щоб люди переважали над грошимп. Я вітаю припинення федерального лізингу викопного палива та необхідні переходи до більш стійкої економіки для навахо», — сказав Даніель Цо, представник індіанського племені навахо.

Хлін Сгамма, президент Західного енергетичного альянсу, який представляє нафтогазових бурильників у західних штатах, заявила, що її група оскаржить мораторій у суді. «Еко-ліваки переважають у порядку денному Білого дому в питаннях енергетики та довкілля», — сказала вона.

Нові виконавчі розпорядження Байдена у середу, яку екоактивісти охрестили «кліматичним днем», є одними з наймасштабніших зусиль, які коли-небудь робив президент США для подолання кліматичної кризи. Спираючись на його рішення, США минулого тижня повернулися до Паризької кліматичної угоди.

Поряд з переглядом оренди  земель загального користування, адміністрація Байдена встановить клімат як «важливий елемент» зовнішньої політики та національної безпеки США. Уряд розробить посилену національну програму зменшення викидів, прагне ліквідувати субсидії на викопне паливо. Байден поставить нову мету щодо збереження 30 % американських земель та океанів до 2030 року. Нова мета щодо викидів може бути представлена ​​на міжнародному кліматичному саміті, який Байден планує до Дня Землі, 22 квітня.

Білий дім вперше створив офіс внутрішньої кліматичної політики, який координуватиме кліматичний порядок денний Байдена поряд із національною робочою групою з питань клімату. До її складу входитиме 21 керівник урядових відомств, які розроблятимуть урядовий підхід до скорочення викидів.

Накази також створюють міжвідомчу раду з питань екологічної юстиції. Вона вирішуватиме питання расової та економічної нерівності, що посилюється внаслідок зміни клімату та забруднення повітря та води. Байден сподівається передати Конгресу пакет з чистої енергії на суму $2 трлн. 40% інвестицій спрямують на знедолені громади.

Загалом, кліматичний пакет — це рішуче заперечення адміністрації Трампа, яка послідовно відстороняла або висміювала науку про клімат. Попередник Байдена скасовував політику, призначену для зниження викидів, і вийшов з Паризької кліматичної угоди.

«Це найбільший день боротьби за клімат за останні десять років, і президент Байден і віцепрезидент Харріс тільки розпочали», сказав Джин Карпінський, президент Ліги виборців.

Байден обирає керівників на посади з питань довкілля та боротьби зі зміною клімату