«Ми повинні діяти». Франція та Німеччина посилюють карантинні заходи
Getty Images

Франція та Німеччина оголосили про посилення заходів, направлених на стримування коронавірусу. У цих країнах впроваджують частковий локдаун — не такий жорсткий, як навесні, але все ж він передбачає обмеження більші, ніж діяли в останні місяці.

Франція

Частковий локдаун у Франції запроваджують з п'ятниці, 30 жовтня. «Я вирішив, що треба з п'ятниці запровадити ізоляцію, щоб зупинити поширення вірусу», — сказав Макрон в зверненні до народу. Нові обмежувальні заходи триватимуть щонайменше місяць, до 1 грудня, повідомляє DW.

Виходити з дому дозволяється лише з поважних причин: дістатися роботи або медичного закладу, допомогти близькій людині, зробити життєво необхідні покупки. Також дозволені прогулянки біля свого будинку. Забороняються приватні посиденьки за межами сімейного кола, а також громадські зібрання. Не можна буде вільно переміщуватись регіонами країни.

У країні на час посиленого карантину зачиняються бари і ресторани. Зачиняються магазини, що не продають життєво необхідні товари. Скрізь, де можливо, люди працюватимуть дистанційно, з дому. 

Також на дистанційне навчання переходять вищі навчальні заклади. В той же час школи та дошкільні дитячі установи продовжать працювати в звичному режимі, але з суворим дотриманням правил санітарної безпеки.

За останню добу у Франції виявлено 36 437 нових випадків зараження COVID-19. У неділю, 25 жовтня, їх було 52 010.

Феєрверки проти водометів. Італійці влаштували погроми у різних містах країни: є поранені та затримані (фото, відео)

Німеччина

Канцлер Анґела Меркель після консультацій з главами урядів земель заявила, що ситуація з поширенням коронавірусу в країні дуже серйозна. «Ми повинні діяти, щоб уникнути надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров'я в країні», — наголосила Меркель.

Німецька влада впроваджує посилений карантин з понеділка, 2 листопада, до кінця місяця щонайменше, пише DW.

В країні закриють усі заклади громадського харчування, культурні та розважальні заклади, косметичні й масажні салони. Перукарні працюватимуть. Футбольні матчі не скасовуватимуть, але ігри відбуватимуться без глядачів.

Магазини зможуть працювати, але з обмеженням кількості клієнтів, які одночасно перебувають у приміщеннях, — не більше однієї людини на 10 кв. м.

У країні обмежать соціальні контакти. Кількість людей на приватних зустрічах лімітують десятьма не більше ніж з двох домогосподарств. Готелі зможуть приймати лише тих, хто подорожує з важливих причин. Від зайвих поїздок влада просить громадян утриматись.

Від підприємств вимагатимуть забезпечити можливість віддаленої роботи для працівників там, де це є можливим.

Школи та дитсадки працюватимуть.

За останню добу в Німеччині виявлено 16 202 нових випадків зараження коронавірусом.