«Ми звикли слідувати букві закону» — директор Фонду гарантування вкладів

У вівторок, 3 листопада, Конституційний Суд України (КСУ) збирається ухвалити рішення щодо відповідності Конституції закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Якщо його частково або повністю визнають неконституційним, це може підірвати стабільність банківської системи країни.

КСУ почав розглядати питання гарантування вкладів ще у квітні  — відповідне подання зробив Верховний Суд. На його думку, норми закону нібито суперечать Конституції та «призводять до порушення рівності прав вкладників та можуть створити ситуацію, за якої фізична особа (вкладник) протиправно позбавляється права власності на вклад».

Якщо зараз КСУ визнає закон неконституційним, це змінить принципи роботи всієї банківської системи України.

Конституційний капець: як через мову, землю та банки Україна може втратити державність

Сhas News попросив директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Світлану Рекрут прокоментувати можливі наслідки рішення КСУ.

Рекрут відповіла, що офіційно не може коментувати, адже це можуть трактувати як тиск на суд. В той же час вона зазначила, що реакція і подальші кроки ФГВФО залежатимуть від того, як конкретно судді випишуть рішення і яких норм закону воно стосуватиметься. Адже, можливо, неконституційним визнають весь закон, припускає Рекрут.

На уточнююче питання, чи буде ФГВФО звертатися за роз’ясненнями до суду у разі визнання закону неконституційним (чого, за словами судді КСУ Ігоря Сліденко, не зробили в НАЗК, одразу закривши декларації), Рекрут відповіла: «Якщо формулювання рішення суду цього вимагатимуть, тоді звісно. Ми звикли слідувати букві закону».