Милованов написав про мобілізацію через лотерею: що це таке та яка реакція військових

В Україні можна запровадити мобілізацію через лотерею. Про це заявив Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки, радник голови Офісу президента, голова Нацфонду інвестицій та голова наглядової ради Укроборонпрому.

«Більшість моїх читачів пишуть, що правильний підхід до мобілізації - через лотерею або жеребкування. Держава випадково витягує день і місяць. Ті люди які народились в ці дні мобілізуються, інші ні. І так робить для кожної хвилі мобілізації», — написав він у Facebook.

Згодом Милованов відредагував свій пост і додав у нього речення: «Я не думаю що це правильний підхід. Але...».

Ідею мобілізаційної лотереї українці переважно розкритикували. Так, у коментарях користувачі писали, що Милованов своїми пропозиціями перетворює мобілізацію на цирк, а займатися цим питанням мають військові, та пропонували йому самому піти до війська.

У відповідь радник голови ОП написав, що така б лотерея мала б стосуватися усіх без виключення громадян, зокрема і його самого.


Реакція військових на ідею Милованова про мобілізацію через лотерею

Відреагували на пост Милованова і українські військові. Так, керівник Центру підготовки операторів БПЛА «Крук» Віктор Таран заявив, що влада має дбати про підвищення соціальних гарантій військових та їхніх сімей, збільшення окладу захисників, а не влаштовувати лотерею.

«Дві реальності. Україна. Член наглядової ради Укроборонпрому пропонує для втілення ідеї мобілізації 500 тис. українців провести по всій країні лото "Забавна мобілізація". Хто витягнув квиточок, той іде служити. А ні - то ні. Про підвищення соціальних гарантій військових та їхніх сімей, збільшення окладу, гарантій служити за професію тощо - не йдеться. Лише лотерея», — написав Таран.

Військовослужбовець ЗСУ Юрій Касьянов, який також спеціалізується на аеророзвідці та розробці безпілотників, натомість нагадав, що мобілізаційну лотерею вигадав не Милованов, а американці ще 200 років тому.

«Ухилянти висміюють ідею національної мобілізаційної лотереї, коли в армію братимуть не тих, кого воєнком зміг зловити на вулиці, не тих, хто не зміг відкупитися, а виключно за сліпим жеребом. А ось у Штатах призивають за лотереєю (у разі великої війни) з 1863 року. І американці вважають систему справедливою. Бо всі хочуть жити, незалежно від рівня достатку, освіти, місця в соціумі», — зазначив він.

Водночас військовий історик, а нині теж військовослужбовець ЗСУ Роман Пономаренко відзначив, що американська модель мобілізації теж мала багато негативних сторін.

«Кілька років тому Милованов зізнався, що не читає книг. А дарма. Такий метод мобілізації як жеребкування, вже був апробований. В США, під час В’єтнамської війни. Нічим добрим для американського суспільства це не закінчилось. Антивоєнні протести, ухиляння, паралельно зростання наркоманії», — написав він .

Пономаренко наголосив, що в умовах війни за виживання мобілізація може бути тільки одна — загальна.

«Все інше — балачки для недалеких, які наближують поразку», — підкреслив військовий.

Мобілізація через лотерею: американський варіант

Найвідоміший приклад застосування мобілізаційної лотереї діє у США. Вперше призов через жеребкування запровадили у 1863 році під час Громадянської війни. Щоправда, тоді від мобілізації можна було відкупитися — за $300 доларів, на той час дуже великі гроші, чи знайти собі на заміну добровольця. Цю можливість скасували у 1917 році.

Загалом мобілізацію через лотерею проводили під час усіх великих воєн, у яких брали участь Сполучені Штати — Першої та Другої світових та В'єтнамської. При цьому ця система постійно модифікувалася. Спочатку кожному військовозобов'язаному під час жеребкування витягували номери військовозобов'язаних (на один номер припадало кілька тисяч чоловіків), які мали призватися до війська. Потім витягували кулю з датою народження призовників.

Остання така лотерея проводилася у лютому 1972 року. Зараз у США діє повністю добровільна контрактна армія, однак у країні продовжує функціонувати The Selective Service System — агенція, яка веде облік усіх військовозобов'язаних віком від 18 до 26 років. І у разі необхідності мобілізаційну лотерею можуть поновити.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

Комітет Ради починає розглядати законопроєкт про мобілізацію — Арахамія