Милованов назвав новий час отримання траншу МВФ

Україна розраховує, що зможе досягти домовленостей із Міжнародним валютним фондом щодо надання нового траншу кредиту вже до початку літа. Про це позаштатний радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов сказав в інтерв’ю BBC.

«Нам гроші потрібні для макроекономічної стабільності, і, особливо, до вересня. Тому я думаю, що в будь-якій ситуації ми досягнемо домовленостей десь до початку літа», — сказав Милованов.

Слова радника, що Україна розраховує у червні отримати транш на суму $700 млн, підтвердив співрозмовник BBC в уряді.

За його словами, частину своїх зобов'язань, які є умовами надання нового траншу, Україна ще має виконати.

Достатньо багато зобов'язань є, наприклад, проблеми з Вищою радою правосуддя. Є проблеми з НАБУ. Частково вони викликані рішенням КСУ. Щодо тих проєктів, щодо яких я працюю з документами, я бачу, що в МВФ позиція теж міняється

Як запевнили BBC News Україна джерела в уряді, нагальної потреби в новому транші на $700 млн наразі немає. «Водночас він може знадобитися ближче до осені - саме на цей час припадає пік виплат за боргами», — пише видання.

За словами співрозмовника BBC News Україна в уряді, гроші МВФ у червні є дуже важливими, щоб отримати макрофінансову допомогу ЄС у 600 млн на початку осені. Без співпраці з МВФ ЄС грошей також не надасть.

За словами джерел видання, МВФ досі чекає на виконання Києвом п'яти ключових умов. Серед них — реформування Вищої Ради правосуддя, зокрема створення незалежної комісії, яка обиратиме її склад.

«Перемовини точаться щодо того, чи матимуть західні експерти (три з шести членів комісії) право вето в разі, якщо голоси за ту чи іншу кандидатуру розділяться навпіл. Друге ключове питання — законодавче унормування діяльності НАБУ та процедура призначення голови бюро після рішення КС», — йдеться у повідомленні.

Третьою вимогою є повернення до законодавства можливості тюремного ув'язнення як покарання за неправдиве декларування статків чиновників. Для отримання грошей  МВФ Верховна Рада має встигнути схвалити усі необхідні закони в цілому.

Також МВФ наполягає на поверненні до ринкових цін на газ для населення, як це передбачає ухвалений в Україні закон. У січні уряд в ручному режимі тимчасово встановив граничну ціну на газ.

Джерела видання стверджують, що МВФ вимагає гарантій, що таких кроків з боку української влади більше не буде.

П'ятою ключовою вимогою МВФ є макроекономічні показники бюджетів на 2022-2023 роки.

Передісторія

З датами отримання наступного траншу і реалістичністю виконання вимог є проблема. Сам МВФ підвів раніше підсумки роботи своїх експертів із владою України. Фонд оголосив, що Київ все ще повинен виконати частину зобов’язань, які є умовами надання нового траншу.

Фонд чекає на прогрес у впровадженні реформ, передбачені угодою програми stand-by.

Після того, як у червні 2020 року МВФ надав перший транш за новою програмою, представники української влади кілька разів анонсували отримання другого траншу. Але цих грошей досі не перерахували.

У середині лютого 2021 року нардеп від «Слуги народу» та керівник фінкомітету ВРУ Данило Гетманцев заявив, що Україні буде «набагато важче» пройти 2021 рік без траншу МВФ, але «катастрофи жодної не буде».

13 лютого МВФ завершив дискусії з представниками української влади. За підсумками візиту місії МВФ до України сторони не змогли досягти угоди про новий транш, оскільки Україні «потрібен більший прогрес».

7 травня 2020 року після багатомісячних переговорів із Україною щодо трирічної програми розширеного фінансування МВФ урешті відмовився від неї і запропонував вужчу програму stand-by.

9 червня Рада директорів МВФ схвалила 18-місячну програму співпраці з Україною на $5 млрд, яка буде виконана в разі виконання Україною низки умов. Перший транш у $2,1 млрд Україна отримала 12 червня.

«Рішення Зеленського неочікувані, стратегічні та прикольні». Тимофій Милованов — про політику та плагіат