Міненергетики обіцяє єдину систему споживачів енергії
Banker.ua

У Міністерстві енергетики планують створити уніфіковану цифрову систему споживачів енергії. Так чиновники хочуть «захистити вразливих споживачів у випадку непередбачуваних обставин чи проблем».

Про це повідомляє Міненергетики на порталі уряду.

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко пише, що необхідно «створити уніфіковану цифрову систему як один з ключових елементів сталого розвитку енергетичного сектору». Така система стосуватиметься передусім захисту вразливих споживачів газу, електроенергії й тепла.

Над створенням  уніфікованої цифрової системи спільно працюють декілька відомств, зокрема Міненерго, Мінсоцполітики, Мінцифри, Мінфін, Мінекономіки, АМКУ та Держспоживслужба. Вона міститиме інформацію про споживачів житлово-комунальних послуг, ціни і тарифи, які вони сплачують, обсяги нарахованих їм субсидій тощо.

«В результаті аналізу ми навіть наперед зможемо визначати вразливих споживачів і пропонувати їм разову допомогу у випадку непередбачуваних обставин чи проблем», — обіцяє Вітренко.

Крім того, як пропонує Міненерго, система матиме сервіси, аби відслідковувати витрати на «комуналку» та аналізувати їх. Можна буде у ній також змінювати постачальника компослуг.

Чиновники обіцяють не змінювати механізм комунальних субсидій, що діє наразі.

Урядовці зафіксували ціну на газ для споживачів на рівні 6,99 грн