Чи буде «банкопад»? Мінфін хоче право понаднормового випуску ОВДП для докапіталізації банків

Проєкт держбюджету на 2021 рік передбачає право Мінфіну за рішенням Кабміну випускати облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) понад обсяги, прописані в цьому ж проєкті. В обмін на такі облігації Мінфін зможе придбати у держвласність акції банків, але при цьому граничний обсяг держборгу, визначений проєктом бюджету, потрібно буде скоригувати.

Також за Мінфіном хочуть залишити право понаднормово випускати ОВДП і обмінювати їх на векселі, видані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідні пропозиції прописані 16 та 17 статтями в проєкті держбюджету №4000, опублікованому на сайті Верховної Ради.   

Наразі вагома частка банківського сектору належить саме державі, тому, у разі виникнення несприятливої ситуації у цьому секторі, міністерство хоче мати додатковий важіль впливу у виді понаднормового випуску ОВДП для додаткової докапіталізації банків, пише НВ.

У листопаді 2019 року заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова повідомила, що за результатами стрес-тестування українських банків, докапіталізації на загальну суму 35,2 млрд грн потребували 11 банків. В цілому ж, за її словами, банківська система на той час перебувала у хорошому стані за виключенням п'яти фінустанов, які мали значні обсяги непрацюючих кредитів.

Що ж до понаднормового випуску ОВДП Мінфіном, то у меморандумі з МВФ, підписанному цього літа, Україна зобов’язувалась у 2020 році обмежити держгарантії (випуск ОВДП) сумою в 40 млрд грн, а у 2021-му — 20 млрд грн. Тобто, докапіталізація банків та Фонду гарантування вкладів у наступному році не повинна перевищувати 20 млрд грн.