Мінімум покоління. Влада намагається спрогнозувати, коли Донбас повернеться до України

Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков впевненний, що закінчення війни на Донбасі та процес повернення регіону не співпадатимуть по часу.

«Реінтеграція триватиме мінімум одне покоління. Давайте говорити правду, про це свідчить світовий досвід», — сказав Резніков під час виступу у Верховній Раді.

Скільки саме це займе часу політик не уточнив. За одне покоління прийнято вважати період від 20 до 100 років. Разом з тим, Резніков апелював до політичної мудрості парламенту в питанні призначення місцевих виборів на непідконтрольних територіях Донбасу. За його словами, якщо це питання буде вирішено, то це дасть поле маневру для нашої роботи в Тристоронній контактній групі.

«Тим більше, що згадана постанова де-факто зникне як чинник після 25 жовтня. Я з великою повагою ставлюся до українського парламенту і маю надію, що народні депутати на своїй ділянці нашого спільного фронту проти агресора точно не підведуть», — відзначив віце-прем'єр-міністр.

Резніков визнав, що переговори щодо Донбасу практично заблоковано, тому що зміст постанови Верховної Ради про призначення всеукраїнських місцевих виборів 2020 року суперечить комплексу заходів Мінських угод. В Мінському документі зазначено, що відновлення контролю над кордоном починається на наступний день після проведення виборів та закінчується після всеосяжного політичного врегулювання.

Народні депутати не призначили місцеві вибори на окупованих територіях Донбасу до припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України. Йдеться про виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих РФ, російських окупаційних військ, їх військової техніки з території України, відновлення повного контролю за державним кордоном, відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях.

Заява Резнікова що питання виборів «де-факто зникне як чинник після 25 жовтня» раціональна, але ми всі добре розуміємо, що це прямий шлях до легалізації злочинного угрупування в так званих «ДНР» та «ЛНР». Про те, як у РФ організовують та проводять вибори, з голосуваннями на пеньках та в наметах знає весь цивілізований світ. «Референдум» про створення «народних республік» черговий тому приклад.