Міністр культури пообіцяв, що у березні запустять Центр протидії дезінформації
University of Central Florida

Міністерство культури та інформаційної політики працює над створенням Центру протидії дезінформації, його можуть запустити вже в березні. Про це глава відомства Олександр Ткаченко повідомив у Telegram.

Він заявив, що зараз триває набір команди співробітників центру.

«Основні напрями роботи Центру протидії дезінформації – виявлення, реагування, протидія, просвіта, комунікаційні проєкти. Він відслідковуватиме фейки, викривлену інформацію, ворожу пропаганду й інформуватиме про це українців», — написав міністр.

Політик звернув увагу, що важливо підвищувати медіаграмотність громадян України. Люди, вважає він, мають вчитися самі перевіряти інформацію, фільтрувати її та відрізняти фейки від справжніх новин.

Український центр протидії дезінформації має запрацювати вже в березні. Ми враховуватимемо досвід країн, де аналогічні центри вже діють: EUvsDisinfo (Європейський Союз), Центр провідного досвіду в сфері стратегічних комунікацій НАТО (Латвія) тощо

Центр співпрацюватиме з фактчекінговими організаціями в Україні для синхронізації дій та об'єднання зусиль в оперативній протидії російській пропаганді, зазначив Ткаченко.

Міністр вважає, що в перспективі центр може стати міжнародним хабом для України та її західних партнерів у протидії дезінформації і пропаганді.

Зараз для України і президента Володимира Зеленського найкращий час, щоб запропонувати світові шляхи для боротьби з російською дезінформацією і пропагандою, заявляв експрем'єр Арсеній Яценюк після введення санкцій проти нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Тараса Козака і належних йому телеканалів «112 Україна», ZIK, NewsOne.

Яценюк вважає, що Україна має «всі шанси не просто очолити, а виграти боротьбу проти дезінформації, брехні і кремлівської російської пропаганди».

Верховний Суд відкрив провадження за позовом про скасування санкцій проти трьох телеканалів, повідомляла 11 лютого пресслужба судової влади України.

Рішення РНБО про введення санкцій проти Медведчука ґрунтується на матеріалах СБУ, каже Баканов