Кремль відмовився пояснити на засіданні ОБСЄ нарощування військ на кордоні
Getty Images

Україна ініціювала проведення 10 квітня спецзасідання ОБСЄ з приводу нарощування російських військ біля кордону з Україною та в окупованому Криму. Проте російська сторона відмовилася від участі у засіданні.

Про це йдеться у повідомленні Офіційного акаунту місії США при Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Twitter.

Країни ОБСЄ засудили Кремль за відмову пояснити нарощування військ біля кордону України

Декілька держав-учасниць ОБСЄ висловили жаль з приводу відмови Росії взяти участь у спеціальному засіданні організації, ініційованому Україною, на тему нарощування присутності російських військ біля українського кордону.

Країни-учасниці Нормандського формату Німеччина та Франція оприлюднили спільну заяву з приводу спецзустрічі держав-учасниць ОБСЄ 10 квітня, в якій закликали Москву переглянути свою позицію і виконати свої зобов’язання у рамках Віденського документу.

«Ми також шкодуємо, що Росія не була присутньою на сьогоднішній зустрічі та втратила чергову можливість пояснити свої дії. Адже ми хотіли скористатися можливістю сьогоднішньої зустрічі, щоб поставити свої запитання російській стороні», — йдеться у заяві.

Німеччина та Франція висловили занепокоєння масштабним переміщенням російських військ біля кордону з Україною, зазначивши, що «Росія могла б розвіяти таке занепокоєння, надавши пояснення», але проігнорувала цю можливість.

«Ми хотіли б закликати Росію скористатися механізмами консультацій, передбаченими ОБСЄ та Віденським документом, щодо яких погодилась і Росія, та взаємодіяти конструктивно і в дусі Гельсінкі з усіма зацікавленими державами-учасницями ОБСЄ», — написали автори заяви.

Німеччина та Франція запевнили, що продовжать свої зусилля у рамках Нормандського формату та вказали на необхідність повного виконання Мінських домовленостей.

Канадська місія в ОБСЄ також висловила шкоду з приводу відмови Росії пояснити свою військову активність біля українського кордону.

Відмова Росії пояснити в ОБСЄ свою незвичну військову активність біля кордону з Україною викликала у Сполучених Штатів занепокоєння й нагадала ситуацію 2014 року.

Про це оголосила місія США в ОБСЄ під час ініційованого Україною засідання, повідомляє «Укрінформ».

«У 2014 році Росія так само не надала детальну інформацію про свою незвичну військову діяльність на кордоні України у відповідь на запит України відповідно до параграфу 16 Віденського документу, а також відмовилася брати участь у засіданнях для відповіді на занепокоєння України» — заявила місія США.

Вони додали, що в 2014 році швидко стало зрозуміло, що занепокоєння України були обґрунтованим.

Реакція міністра оборони Німеччини

«Якщо Росії нема чого приховувати, то вона легко могла б пояснити, які війська, куди і з якою метою переміщаються», — написала в Twitter міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер.

Так міністр прокоментувала інформацію про те, що Росія стягує війська до кордону з Україною на тлі загострення ситуації на Донбасі.

Польща працює над посиленням антиросійських санкцій через агресію проти України

Варшава здійснює активні заходи щодо посилення режиму санкцій проти Російської Федерації за агресивні дії проти України. Про це поінформувало МЗС Польщі, передає РАР.

«Польща постійно працює над посиленням санкційного режиму ЄС проти Росії через її агресивну політику в Україні», — повідомили у польському зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС Польщі зазначили, що підтримують тісні контакти з українськими колегами, а в цьому році мають відбутися ще щонайменше кілька зустрічей на рівні міністрів і заступників міністрів, а також і в багатосторонніх форматах, наприклад в рамках Люблінського трикутника.

Польське зовнішньополітичне відомство також повідомило, що Польща є у колі найактивніших країн, які порушують питання російської агресії на міжнародній арені.

«Польща активно підтримує й ініціює заходи, які зміцнюють міжнародний тиск на Росію в рамках ЄС, ООН чи ОБСЄ. Ми також активно підтримуємо військову адаптацію НАТО й України», — пише МЗС РП.

У міністерстві зазначили, що Польща готується очолити головування в ОБСЄ, яка активно залучена у процес врегулювання російсько-українського конфлікту.

МЗС Британії: Лондон та Вашингтон протистоять спробам РФ дестабілізувати Україну

Велика Британія та США протистоять спробам Росії дестабілізувати Україну, заявив британський міністр закордонних справ Домінік Рааб у Twitter.

«Сполучене Королівство та США твердо протистоять російській кампанії дестабілізації України. Державний секретар США Ентоні Блінкен і я погодилися, що Росія повинна негайно послабити напругу і жити у відповідності до міжнародних зобов’язань, під якими вона підписалася в межах ОБСЄ. Наша підтримка суверенітету України непохитна», — заявив Рааб.

Ентоні Блінкен повідомив, що під час розмови з Раабом вони погодилися з важливістю підтримувати Україну під час російських провокацій і з потребою пришвидшити мирний процес в Афганістані.

Зеленський безуспішно намагався поговорити з Путіним після 26 березня – Арестович

Президент України Володимир Зеленський після ескалації конфлікту на Донбасі наприкінці березня намагався провести консультації з усіма лідерами. Про це в інтерв'ю «Радіо Свобода» розповів спікер української делегації у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

«Після 26 березня, коли загинуло відразу четверо військовослужбовців і двох було поранено, Зеленський намагався провести консультації зі всіма лідерами, враховуючи Путіна. Наскільки я знаю, вдалося провести перемовини із (президентом Франції Еммануелем) Макроном і (федеральним канцлером Німеччини Ангелою) Меркель. Путін відмовив», — зазначив Арестович.

Стягування військ може бути демонстрацією сили, а не підготовкою до війни

Стягування російських військ до кордону з Україною є демонстрацію сили, а не підготовкою до збройного конфлікту. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерело, близьке до Кремля і до сепаратистів на Донбасі.

«Москва робить це відкрито, свідомо даючи виявити танки в денний час. До війни готуються не так, це просто демонстрація сили», — заявив співрозмовник агентства.

Прессекретар Путіна заявив, що в Україні «ось-ось може поновитися війна»