Міністр оборони Польщі заявив, що в Україну прибули перші батареї Patriot (оновлено)

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що до України прибули перші батареї американського зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Про це він розповів в інтервʼю іспанській газеті La Razon.

«...завдяки зусиллям Польщі батареї Patriot чи перші танки Leopard, серед іншого, досягли України. Ми є не лише основним пунктом передачі допомоги, але й одним із найбільших донорів», — зазначив Блащак. 

За його словами, за рік вторгнення Польща передала Києву озброєнь на понад €2,2 млрд, і сюди не входять витрати на навчання українських бійців.

Оновлення від 14:31

У Міноборони Польщі на запит «Укрінформу» відповіли, що Блащак не говорив про те, що Україна вже отримала ЗРК Patriot. Але він мав на увазі, що позитивне рішення про передання Києву цієї системи ППО ухвалили завдяки зусиллям Польщі.

У міністерстві вважають, поява в іспанському виданні згадки від польського міністра про отримання Україною ЗРК Patriot, очевидно, пов’язана з помилкою під час перекладу. 

Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ в ефірі телемарафону також заявив, що ЗСУ поки не отримали американські системи протиповітряної оборони Patriot.

«Безумовно, Patriot буде в Україні, рішення прийнято, люди навчаються. Очікуємо найближчим часом. Дійсно, воно буде, відбудеться»,  сказав він.

На початку лютого стало відомо, що до Німеччини прибули 70 українських військових для навчання на зенітно-ракетному комплексі Patriot.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нідерланди передадуть Україні дві пускові установки систем ППО Patriot