Міністр освіти підтримав обмеження відстрочки для здобувачів другої освіти

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий підтримав законопроєкт №9672 про обмеження права на відстрочку від мобілізації для здобувачів другої вищої освіти.

«Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів», — написав від у Facebook.

За його словами, зараз багато-хто використовує вступ до університетів «як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізацію». Так, у 2022 році кількість студентів-чоловіків старших за 25 років виросла на 55 тисяч осіб, з них 33 тисячі поступили на магістерський рівень.

Лісовий стверджує, що такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти, і законопроєкт №9672 має врегулювати ці питання.

«Право на освіту — гарантоване Конституцією України. І всі охочі й надалі зможуть його реалізовувати. Водночас у Конституції зазначено, що захист України, її незалежності та територіальної цілісності є обов'язком громадян. Шукати лазівки для нібито реалізації одного права й уникнення обов’язку — не про чесність і не про гідність», — наголосив міністр.

Законопроєкт №9672: основні положення

4 вересня у Верховні Раді нардепи від «Слуги народу» Федір Веніславський та Мар’яна Безугла зареєстрували законопроєкт №9672 про внесення змін до статті 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до нього права на відстрочку від мобілізації позбавляються асистенти-стажисти, аспіранти та здобувачі вищої освіти, які розпочали навчання після 30 років. Для молодших студентів відстрочка діє лише у випадку навчання на денній чи дуальній формі.

Водночас право на відстрочку пропонується поширити і на педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти, які працюють там не менш як на 0,75 ставки.

Порівняльна таблиця до законопроєкту №9672

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів не буде — Веніславський