Міністр юстиції Малюська розповів про пробаційний нагляд в Україні
Facebook / Denis Malyuska

В Україні в якості покарання за окремі злочини запровадять пробаційний нагляд. Він звільнятиме винних від ув'язнення, але за ними здійснюватимуть наглядові та соціально-виховні заходи.

Про це очільник Мін'юсту Денис Малюська розповів в ефірі телемарафону.

«Ключова ціль — щоб було менше рецидивів, щоб злочини повторювались істотно менше, ніж це було до запровадження реформи», — пояснив міністр.

Малюська зазначив, що у в'язниці людина набирається негативного досвіду, втрачає трудові навички та часто вчиняє повторні злочини після виходу на свободу.

«Ми очікуємо, що частина людей, які могли потрапити у в'язницю безпідставно тому, що насправді необхідності не було, можливо, потраплять під пробаційний нагляд. Мова йде про те, що більше можливостей з'явиться у суду, щоб з'ясувати, що у конкретному випадку потрібно. Якщо відправити в тюрму — потім вийде злочинець ще більше, ніж він туди потрапив», — сказав міністр.

Пробаційний нагляд передбачає роботу з людиною, яка скоїла злочин. Як приклад Денис Малюська навів випадки зловживання алкоголем чи прояви агресії. Це можна подолати за допомогою різноманітних програм.

«Для цього не потрібно відправляти у в'язницю, навпаки, потрапляння у в'язницю може погіршити ситуацію», — підсумував він.

Як працює пробаційний нагляд та кому він загрожує, читайте в нашому матеріалі «В Україні вводять пробаційний нагляд: що це таке та за які злочини його можуть призначити».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Одеська область очолила рейтинг за кількістю порушень мовного закону у вишах