Міністр юстиції розповів, чому підтримує мобілізацію засуджених

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що засуджені та українці із судимістю мають підлягати військовому обліку і служити в армії. Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

«У жодному випадку це не є покарання, це є виконанням загального обов'язку кожного громадянина захищати свою державу. І винятків тут не повинно бути. Вони не повинні бути в більш привілейованому становищі, ніж інші, тому що своїм життям вони не ризикують так як це роблять військові», — заявив міністр.

Він наголосив, що у жодній мірі не йдеться про копіювання «вагнерівського» досвіду, коли «люди з в'язниць ставали м'ясом». Мова йде лише про те, щоби зрівняти засуджених у правах та обов'язках з іншими громадянами.

За його словами, у першу чергу це стосується засуджених за ненасильницькі злочини — наприклад, за корупцію чи ДТП.

«Ми лише говоримо про те, щоб надати право ТЦК таких людей забирати. Будуть забирати і дивитись — хтось підходить, хтось не підходить, це вже ТЦК має вирішувати», — пояснив голова Мін’юсту.

При цьому Мальська зазначив, що, на його особисту думку, військовим потрібно надати можливість набирати серед засуджених «будь-кого, кого вони бажають». Однак ця позиція не має перспективи підтримки у парламенті.

Міністр вважає оптимальним варіантом, щоби у разі мобілізації засуджених термін військової служби зараховувався б їм у певних пропорціях до відбутого покарання.

«Гарне виконання своїх обов'язків як військового та певні досягнення — це цілком мав би бути фактор для того, щоб суд або скорочував, або звільняв від відбування покарання, навіть якщо строки ще не вичерпались. Тобто це можливий шанс ув'язаним показати, що вони ресоціалізувались, вони є безпечними, вони на одній стороні з усіма нами, вони воюють», — пояснив Малюська.

 Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Військові навчальні заклади України: де готують кадри для ЗСУ