Міністри країн НАТО обговорять з Україною безпеку в районі Чорного моря, заявив Столтенберг
Tech Sgt. Vernon Young Jr.

Міністри закордонних справ НАТО проведуть онлайн-зустріч, на якій у тому числі обговорять ситуацію в Україні та Грузії. Також на порядку денному розширення військової присутності Росії в Нагірному Карабаху.

Про це на брифінгу повідомив генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Міністри закордонних справ НАТО зустрінуться протягом наступних двох днів для розв'язання кількох ключових питань. Ми обговоримо проєкт НАТО 2030 та подальшу адаптацію нашого альянсу до зростання військової міці Росії та Китаю

Особливу увагу НАТО у контексті зміцнення російських позицій викликали події в Білорусі та у Нагірному Карабаху.

«Ми бачимо посилення російської військової присутності в результаті криз в Білорусі та Нагірному Карабаху. Тому міністри обговорять, що ми можемо зробити у відповідь на зростання російської військової активності на кордонах нашого альянсу», — пояснив Столтенберг.

Зустріч міністрів закордонних справ НАТО проходитиме лише для членів Альянсу. Але на декількох етапах до неї долучаться міністри з України та Грузії й візьмуть участь в обговоренні безпекової ситуації у своїх країнах та в Чорноморському регіоні в цілому.

«Міністри закордонних справ з Грузії та України приєднаються до нас в окремих сесіях, щоб обговорити безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні та нашу підтримку для цих двох важливих партнерів», — оголосив гесек НАТО.

НАТО продовжить збільшувати присутність в Чорноморському регіоні

Північноатлантичний альянс планує продовжувати зміцнення своїх позицій у Чорноморському регіоні, в тому числі шляхом співпраці з Україною та Грузією.

Як повідомляє «Європейська правда», про це заявив Столтенберг на брифінгу у Брюсселі напередодні відеоконференції міністрів закордонних справ.

«Чорноморський регіон – стратегічно важливий для НАТО і ми тісно співпрацюємо з нашими партнерами Україною та Грузією, а також трьома країнами-членами — Болгарією, Туреччиною та Румунією. НАТО має величезну присутність у регіоні: ми маємо морську присутність, а також багатонаціональну бригаду, очолювану Румунією», — сказав генсек.

Він зазначив, що Альянс помітно збільшив свою присутність у регіоні, оскільки Росія порушує територіальну цілісність та суверенітет України та Грузії.

«Ми підвищуємо нашу політичну і практичну підтримку. Ми бачимо, що Росія підвищує військову присутність, зокрема, у Криму, саме тому нам треба і надалі зміцнювати свої позиції», — додав політик.

10 листопада у Чорному морі відбулися спільні навчання ВМС ЗСУ та кораблів НАТО.

На засіданні Комісії Україна — НАТО 30 листопада обговорили Кримську платформу та агресивну політику Росії в регіоні.

Також НАТО побудує на авіабазі «Рамштайн» в Німеччині космічний центр для захисту від ворожих дій Росії та Китаю.

Як ми писали раніше, у Польщі відкрили командування армійського корпусу США — перше подібне в Європі.

Україна може отримати план дій щодо членства в НАТО у 2023 році, вважає експерт