Міністри Польщі, Литви і єврокомісар розповіли про підтримку української культури

У Києві у рамках VІ щорічного міжнародного форуму «Креативна Україна: Сила стійкості» — 2022 відбулась дискусія на тему «Партнери розвитку культури та креативних індустрій України». 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Пйотр Глинський, віцепрем'єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Польщі, наголосив, що Польща продовжує активно підтримувати Україну, зокрема допомагати зберегти об’єкти української культурної спадщини.

«Для цього ми залучаємо польські культурні заклади, щоб допомогти українським культурним центрам. Такий культурний центр координує роботу із забезпечення і продовження співпраці з українськими митцями. Наразі наш центр вже долучив до роботи понад 100 українських культурних центрів», — розповів міністр.

Пйотр Глинський

Також, за його словами, Польща продовжить підтримувати український уряд у сфері подальшої цифрової реформи органів влади України.

«Ми зі свого боку підтримаємо зусилля з оцифрування таких об'єктів культурної спадщини, адже саме це підтримує відчуття ідентичності нації. Крім того, наші зусилля також спрямовані на протидію дезінформації. Ми завжди будемо готові допомагати українській державіу вирішенні найбільш нагальних потреб», — заявив Пйотр Глинський.

Сімонас Кайрис, міністр культури Литви, заявив, що з початку війни культурні зв’язки між країнами стали ще тіснішими. 

«Ми підтримали створення спільного Європейського фонду підтримки культури України. Литовський уряд також працює над 4 пілотними проєктами і на наступному етапі ми включимо туди і українські культурні проєкти, через які будуть надаватися допомога українським митцям та культурним центрам», — зазначив він.

Сімонас Кайрис

Ніколас Томас, директор Британської Ради в Україні, розповів, що Британія підтримувала українську культурну спільноту з моменту проголошення незалежності і співпраця у цій сфері після Революції Гідності активізувалася ще більше. 

За його словами, основний напрямок роботи Британської Ради в Україні після 24 лютого проведення сезонів культури Великобританія-Україна. Назва одного з таких сезонів «Переосмислення майбутнього», також теми таких сезонів культури — плюралізм, важливість креативного сектору, свобода слова в демократичному суспільстві та ін.

Ніколас Томас

«У червні цього року ми запустили культурні сезони і за цей час у Британії провели багато фестивалів та інших мистецьких заходів. Серед головних варто відзначити «Культурний діалог», який проводився на культурному саміті в Единбурзі: в Шотландському парламенті було представлено відцифровані 5-6 музейних мозаїк, які було знищено під час російського вторгнення. Також ми проводили київський сценічний фестиваль «Букет» в Оксфорді наприкінці вересня», — розповів Ніколас Томас.

Останнім спікером стала Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель, яка, за словами Олександра Ткаченка, погодилася координувати допомогу європейських країн в сфері креативних індустрій та культури загалом.

Марія Габріель

«Після 24 лютого ми конкретними діями показали, що можемо зробити. По-перше, відразу після вторгнення я запропонувала проєкт, який дозволить підтримувати роботу українських культурних організацій в спільних проєктах в Європі. Починаючи з наступного року Креативна Європа надасть 5 млн євро для підтримки невеличких проєктів, митців та артистів, які зможуть представляти українську культуру в Європі.

Починаючи з наступного року Креативна Європа надасть 5 млн євро для підтримки невеличких проєктів, митців та артистів, які зможуть представляти українську культуру в Європі

Це також дасть можливість інтегрувати українських біженців через культурні проєкти і збільшити їх навички у культурному менеджменті. По-друге, нещодавно запустили нову схему підтримки митців і професіоналів, які залишилися в Україні чи знаходяться за кордоном. По-третє, наступного року ми ініціюємо нові заходи в рамках європейського плану підтримки культури, які повністю будуть спрямовані на захист української культурної спадщини і надання допомоги українському креативному сектору», — заявила Габріель.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На Google Arts & Culture з’явився онлайн-простір української культури
«Щедрик» знову прозвучав у Карнегі-холі через 100 років після прем'єри (відео)