Мінкульт хоче свій спецназ. Він буде захищати культурну спадщину

Міністерство культури та інформаційної політики розробляє ідею спецназу з захисту культурної спадщини. Про це розповів міністр Олександр Ткаченко. 

«Наразі ми працюємо над тим, щоб нарешті в Україні запрацював «культурний спецназ», який буде захищати культурну спадщину. Як в Італії культурні карабінери — спеціально навчені спеціалісти подвійного підпорядкування МВС та міністерства культури та інформаційної політики», — сказав Ткаченко інтерв'ю «Українській правді».

Міністр не назвав деталей та повноважень майбутньої культурної силової структури. Ідея підпорядкувати відомство двом міністерствам сама по собі викликає сумніви в його ефективності. Подивимося, що запропонують в законопроекті, але це виглядає, як бажання отримати додаткові бюджетні потоки.

Італійський корпус карабінерів з охорони культурної спадщини засновано у 1969 року. На початку він знаходився в підпорядкуванні міністерства освіти. Його основні завдання — попередження та розслідування злочинів, пов'язаних з чорною археологією, крадіжками і незаконною торгівлею творами мистецтва, пошкодженням пам'ятників і археологічних зон, незаконним вивезенням культурних цінностей та підробкою творів мистецтва.