Мінкульт не отримував подання від СБУ про внесення репера Басти до «чорного списку» артистів

Служба безпеки не направляла до Мінкультури подання про внесення російського виконавця Басти (Василя Вакуленка) до списку осіб, які загрожують нацбезпеці України. Така інформація в ЗМІ — неправдива.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури.

У відомстві наголошують, що вносять осіб до «списку таких, що становлять загрозу» на підставі подання не лише від СБУ, а також від Ради національної безпеки й оборони України та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

«Процедура здійснюється автоматично, адже, згідно з чинним законодавством, повноваженнями вирішувати «включати» чи «не включати» до списків МКІП не наділено. Міністерство здійснює оприлюднення переліку й оновлення», — пояснили в Мінкульті.

До слова, у російського репера Басти 25-26 червня заплановані концерти у Києві, 27 червня в Одесі. 

Напередодні у ЗМІ з’явилася інформація, що СБУ буцімто надіслала Мінкульту подання про внесення артиста Басти у список осіб, що загрожують національній безпеці після проведених перевірок.

Громадянину РФ Василю Вакуленко (він же Баста) заборонили в'їзд до України в 2017-му через концерти в тимчасово окупованому Криму.

У 2020 році його було виключено з переліку осіб, які становлять загрозу нацбезпеці України, а в травні 2021 року він уже встиг побувати в одному з київських ресторанів.

Міністерство культури внесло Філіпа Кіркорова до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці