Мінкульт позбавив статусу пам’ятки колишню Арку Дружби народів у Києві

Міністерство культури та інформаційної політики визнало колишню Арку Дружби народів у Києві такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Про це повідомили у Мінкульті.

Відтак монумент втратив статус пам’ятки історії і може бути демонтований. Рішення про знесення залишається за Київрадою.

Арку дружби народів встановили у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. Вона належить до символіки російської імперської політики.

Попри перейменування в «Арку Свободи українського народу», монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України. Про це наголосили у фаховому висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

«У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його ярмом. Позбавляючись монументального ярма, ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу», — додав т.в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Червоноград, Павлоград і Бровари перейменують: Рада продовжує дерусифікацію