Мінкульт визнав критично важливими телеканали і цирк: їх працівників можуть бронювати

Міністерство культури та інформаційної політики підтвердило телеканалам, які беруть участь у телемарафоні, статус критично важливих для функціонування економіки і забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Це дає можливість їм забронювати від мобілізації 50% військовозобов'язаних працівників.

За даними Інтерфакс-Україна, такий статус підтвердили:

  • ТОВ «Ми-Україна» (телеканал «Ми-Україна»),
  • ТОВ "ТРК «Студія 1+1» (телеканал «1+1»),
  • ТОВ «МК ТРК» (телеканал ICTV),
  • ПрАТ «Телеканал Інтер»,
  • державному підприємству «Парламентський телеканал Рада»,
  • Національній суспільній телерадіокомпанії (телеканал «Суспільні новини»).

Також з початку 2024 року статус критично важливих отримали українські представництва Deutsche Welle та ВВС, Укрінформ, ТОВ «Новий канал», ТОВ «Старлайт медіа», ТОВ «Телеканал СТБ», ТОВ «Хмарочос медіа», ТОВ «УНІАН ТБ», ПрАТ «ТК "ТЕТ"», ТОВ «ТРК "НБМ"», а також Національна спілка журналістів України та низка інших підприємств, установ та організацій, що перебувають у сфері відання МКІП.

Як повідомлялося, у січні 2024 року в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що бронювання військовозобов'язаних діячів культури, які не є працівниками стратегічних підприємств, установ і організацій, неможливе й не відбувається. Водночас він зазначив, що в кожному закладі культури та інформаційної сфери, який належить до стратегічного напряму, відомство забезпечило бронювання 50% військовозобов'язаних.

Також, за даними нардепа Ярослава Железняка, статус критично важливих також отримали компанія «Кінокіт», яка виготовляє медіаконтент для телемарафону, а також державне підприємство «Пересувний цирк України».

Загалом, станом на лютий 2024 року, в Україні 143 підприємства, установи чи організації у сфері культури та інформаційної політики визнали критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.