Мінкультури пропонуватиме Мінфіну та Кабміну компенсувати карантинні обмеження закладам культури — Ткаченко
УНІАН

Мінкультури запропонує Кабміну та Мінфіну компенсувати карантинні обмеження закладам культури. 

Про це повідомив очільник відомства Олександр Ткаченко у Facebook.

«Мали непросту дискусію на урядовій нараді щодо карантину вихідного дня. Обмеженням бути, але, на коротший термін, у три тижні, до стабілізації росту захворювань, і з чіткою рамкою переліку заборон. Ми не відступаємо від своєї позиції і продовжуємо боротися. Рішення складне, але прошу галузь так само не опускати руки заради української культури», — написав він.

 

Мали непросту дискусію на урядовій нараді щодо «карантину вихідного дня». Обмеженням бути, але, на коротший термін у три...

Posted by Олександр Ткаченко on Wednesday, November 11, 2020

Ткаченко зазначив, що Мінкультури вже готує пропозицію до Кабміну про режим фінансових компенсацій.

«Будемо апелювати до європейського досвіду, бо введення локдауну там передбачало фінансові компенсації від держави суб’єктам господарювання (у тому числі і самозайнятим) на період простою», — наголосив міністр.

При цьому чиновник навів приклад розрахунків про вплив карантинних обмежень на культуру, туризм та інші креативні індустрії.

«Ця мова цифр говорить саме за себе щодо критичності ситуації та важливості фінансової підтримки. 2% ВВП країни, або більше 83 млрд гривень, — сукупні втрати бізнесу сфери культури, креативних індустрій та туризму від недоотриманого доходу з початку березня, враховуючи перший локдаун», — зазначив очільник Мінкультури.

Держслужбовець каже, що під час локдауну та закриття кордонів туристичний потік скоротився на 75%.  Завантаженість готелів зменшилася з 50% до 20%

Втрата відвідувачів кінотеатрів склала 39% (середні втрати доходу за один уікенд — 17,13 млн гривень). Культура та креативні індустрії (без ІТ та кіномереж), за даними Мінкульту, втратили до 50% доходу через обмеження на проведення заходів та вхід до закладів (середні втрати доходу за 1 уікенд — 324,16 млн гривень).

Передісторя 

11 листопада Кабінет міністрів скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні локдаун вихідного дня до 30 листопада. Він діятиме з опівночі суботи до опівночі понеділка.

Chas News повідомляв, що Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики закликає Кабінет міністрів не застосовувати карантин вихідного дня на діяльність закладів культури. У фракції «Слуга народу» зазначили, що кінотеатри, театри та музеї сумлінно виконують усі санітарні норми.

Садовий заявив, що Львів не запроваджуватиме карантин вихідного дня