Міноборони змінило умови мобілізації обмежено придатних

Міноборони затвердило новий розклад хвороб для оцінки придатності до військової служби, а також впорядкувало проходження служби обмежено придатними.

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages. 

Зазначають, що зміни до Положення про ВЛК внесені наказом № 490 набули чинності 25 серпня.

Так, Міноборони оновило Розклад хвороб для оцінки придатності військовослужбовців, доповнило порядок визначення місця служби для обмежено придатних, уточнило порядок прийняття постанови ВЛК про причинний зв’язок захворювання, травми із проходженням військової служби на фронті, а також уточнено перелік документів, які потрібно подати на розгляд.

Раніше визначалось, що під час війни за статтями розкладу хвороб, які передбачають варіанти — індивідуальну оцінку придатний або обмежено придатний до служби, ВЛК має приймати постанову «придатний до військової служби», за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

А тепер слова та цифри «за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в» з положення прибрали. Так, за «спірними» статтями придатними до служби визнаватимуть усіх.

Так, тепер зможуть мобілізувати:

  • 2-в — клінічно вилікуваний туберкульоз;
  • 4-в — вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;
  • 5-в — безсимптомний ВІЛ;
  • 13-в — хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;
  • 14-в — легкі короткочасні хворобливі прояви розладів психіки;
  • 17-в — невротичні, повʼязані зі стресом та соматоформні розлади (фобії, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматофортні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес) при помірно виражених, короткострокових проявах;
  • 21-в — повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи;
  • 22-в — епізодичні та пароксизмальні розлади.

Також разом з постановою про обмежену придатність ВЛК прийматиме постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю.

І у разі визнання військового непридатним командир частини перед надання бійцю іншої посади може направити його на ВЛК, аби визначити чи може він служити за новою спеціальністю.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Будуть висновки щодо осіб, які виїхали на основі сфальшованих рішень ВЛК — Зеленський