Мінрегіон пропонує відновити архбудконтроль і передати його місцевій владі
CMZKyiv

Міністерство розвитку громад і територій ініціює відновлення дії Постанови КМУ № 553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю».

Як повідомляє Мінрегіон на сайті, у середу, 10 грудня, він розіслав проект постанови на погодження ЦОВВ і буде розглянутий вже на найближчому черговому засіданні Уряду. Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов прокоментував документ.

Через відсутність держконтролю, зокрема, зі сторони органів місцевого самоврядування, в українських містах виник будівельний колапс. Оскільки місцева влада жодним чином не може вплинути на самочинне будівництво, це вже призводить до трагічних наслідків

Політик навів як приклад інцидент в Одесі, де обвалилася частина житлового будинку, пам’ятки архітектури, тому що забудовник проводив незаконні роботи з демонтажу будівлі поруч. Міністр вважає, що така ситуація — по всій країні.

За його словами, лише впродовж останнього місяця влада зафіксувала понад 70 звернень від органів місцевого самоврядування щодо незаконних забудов, які з’явилися в їхніх містах з березня цього року. Вони жаліються на те, що ніяк не можуть вплинути на недобросовісних забудовників. 

Відновлення повноважень місцевих органів влади здійснювати архітектурно-будівельний контроль дозволить зупинити незаконне будівництво на місцях, вважає Мінрегіон. Також вони зможуть здійснювати планові та позапланові перевірки.

Міністр наголосив, що його пропозиція не зупиняє реформу містобудування, розпочату в березні цього року. «ДАБІ буде ліквідовано. Крок за кроком ми зупинимо корупцію та хаос, і наведемо лад у питаннях містобудування», – наголосив й Чернишов.

Передісторія

13 березня Кабмін вирішив ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію, передавши її повноваження Державній службі містобудування та Державної сервісній службі містобудування.

Функції контролю мають бути покладені на Держслужбу містобудування.

Відомство було офіційно зареєстровано в травні 2020 року, проте так і не почало повноцінну роботу.

Також 13 березня Кабмін скасував постанову № 553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю».

Хто всі ці люди? Chas News дізнався, кого веде до Київради команда президента