Мінцифри і перші три банки запустили «шеринг» цифрових документів  

Команда Мінцифри однією з перших у світі запустила послугу передачі (шерингу) цифрових документів.

Пресслужба міністерства повідомляє, що українці тепер можуть надати свої документи у цифровому форматі, щоб відкрити банківський рахунок просто з дому.

Передача електронних паспортів у застосунку «Дія» є послугою, що дозволяє громадянам ідентифікувати свою особистість у банку. Послугою можна скористатися як на онлайн-ресурсах банку, так і у звичайному банківському відділенні.

Послуга вже доступна клієнтам ПриватБанку, Монобанку та А-банку. Ще понад 30 банків, як стверджують у Мінцифри, готуються до переходу в новий формат взаємодії з клієнтами.

«Понад 25 млн українців вже можуть користуватись послугами банків за допомогою цифрових документів»  — заявив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Чиновник заявив, що Україна — одна з перших країн, де громадяни мають можливість передавати  копію цифрових документів онлайн. Він додав, що за перший тиждень роботи послуги шерингу документів близько 4000 користувачів «Дії» відкрили банківський рахунок за допомогою цифрового паспорта.

13 жовтня 2020  року Федоров та Голова Національного банку України Кирило Шевченко презентували підсумки першого тижня роботи нових онлайн-послуг для клієнтів банків. «Відтепер клієнтам банків, які мають електронний паспорт у застосунку «Дія», більше не потрібні паперові документи для підтвердження своєї особистості в банківському відділенні», — зазначив Федоров.

Послугу можна використовувати як на онлайн-ресурсах банку (мобільному застосунку чи сайті), так і у звичайному відділенні банку. На смартфоні клієнта автоматично генерується коди доступу (QR-код та штрихкод), які зчитуються у банку. Далі клієнт підтверджує дозвіл на передачу власних даних з Дії, і банк може надавати необхідну клієнту послугу.

Михайло Федоров закликав усі українські банки підтримувати цифровізацію країни, приєднавшись  до системи Міністерства цифрової трансформації.

 

У подальших планах Мінцифри та НБУ діджиталізація не тільки банків, а й інших фінансових установ — страхових, кредитних компаній тощо.

Раніше, 5 жовтня, ПриватБанк і monobank запустили можливість віддаленого відкриття банківського рахунку за допомогою цифрового паспорта в мобільному додатку «Дія».

Тим часом журналісти Youtube-каналу Сhas News провели власне розслідування щодо «Дії», в якому розбирались:

  • Держава в смартфоні — здобуток чи небезпека?
  • Боротьба з бюрократією чи опенспейс для кіберзлочинців?
  • Електронні можливості чи загроза національній безпеці?

 

 

Повз касу. Верховний Суд заблокував стягнення з Приватбанку на користь Суркісів