Минулого року в Україні закрилось менше компаній, ніж докризового 2019-го
УНІАН

За минулий «карантинний» рік в Україні відкрилося майже 54 тис. нових підприємств і 247,5 тис. нових ФОПів, що на 20% і 5% менше, ніж 2019-го.

Найбільше новостворених юросіб обрали основним видом діяльності комплексне обслуговування об’єктів. Простіше кажучи, ЖЕКів, ОСББ та інших обслуговуючих фірм. На другому місці — неспеціалізована оптова торгівля. Загалом у галузі оптової торгівлі різними товарами зареєструвалася майже п’ята частина від усіх компаній, які відкрилися у 2020-му.

Водночас, за даними YouControl, закрилися трохи більше 10 тис. українських підприємств, що навіть менше докризового 2019-го, коли закрилися 15 тис. компаній.

Трохи інша ситуація з ФОПами. У 2020-у їх закрилося на 16% більше, ніж у 2019-го — 232 тис. проти 199,8 тис. І з них більш ніж десята частина припинила свою діяльність у Києві. Серед бізнес-регіонів негативну динаміку — тобто співвідношення між відкритими та закритими ФОП у 2020-му — продемонстрували лише Дніпропетровщина та Одещина. Решта регіонів залишилися у «плюсі».

За даними аналітиків, на скорочення кількості фізосіб-підприємців вплинули впровадження обов’язкового застосування касових апаратів, необхідність сплати, навіть за відстуності доходів, єдиного соціального внеску, розмір якого збільшується пропорційно росту мінімальної заробітної плати.

Тож для багатьох ФОПів вийшло простіше закритись. Наразі процедура ліквідації таких підприємств — проста, та й поновити свій підприємницький статус за можливості значно простіше, аніж утримувати «сплячий» бізнес та сплачувати тисячі гривень податків під час простою.

Україна посідає друге місце в Європі за часткою жінок серед керівників та підприємців