Місія США при ОБСЄ заявила про перекидання РФ важкого озброєння до Криму, попри заяви про відведення
Getty Images

Представниця місії США при ОБСЄ наголосила, що Росія, попри заяви про відведення військ від українських кордонів, й далі перекидає важке озброєння до окупованого Криму.

Як повідомляє «Європейська правда», про це заявила в.о. керівника місії США при ОБСЄ Елізабет Розенсток-Сіллер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Вона додала, що Вашингтон пильно стежить за ситуацією після заяв Росії про зменшення чисельності сил.

Навіть після заяв РФ про скорочення чисельності сил уздовж кордону з Україною, Росія нещодавно перекинула до Криму десантно-штурмові елементи, танки T-72Б3, 120-мм міномети, 122-мм гаубиці, бронетранспортери та інше озброєння

Розенсток-Сіллер зауважила, що Росія все ще призиває молодих людей у окупованому Криму, а ситуація з правами людини на півострові погіршується.

У Криму окупанти призивають до своєї армії тисячі юнаків і частину їх переводять до підрозділів ЗС РФ, котрі діють на сході України.

Також вона висловила стурбованість ситуацією у зоні бойових дій на сході України та проблемами з доступом для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Негаразди в абсолютній більшості випадків стаються на території, контрольованій бойовиками. Ще представниця нарікає на часті напади на безпілотники місії.

«Ми закликаємо Росію дати вказівку силам, які вона озброює, навчає, здійснює керівництво ними і бере участь у боях поруч з ними, припинити таке поводження з СММ та забезпечити спостерігачам повну свободу пересувань для виконання своїх повноважень» — заявила Розенсток-Сіллер.

Дипломат від США закликала РФ припинити репресії  в Криму та звільнити всіх українців-політв’язнів, яких вона утримує. «Також ми продовжуємо закликати Росію припинити мілітаризацію та окупацію Криму й вивести всі свої сили та техніку зі сходу України», — сказала представниця місії США в ОБСЄ.

Раніше постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк заявив, що чисельність російських військ поблизу кордону з Україною суттєво не зменшилася. Тому питання виконання Росією своїх зобов’язань за Віденським документом та надання роз’яснень щодо незвичної військової активності лишається актуальним.

Депутат Європарламенту пропонує від'єднати РФ від платежів SWIFT через загострення агресії