Місто у США виплачуватиме репарації чорношкірим мешканцям
City of Evanston

Влада міста Івенстон, що поблизу Чикаго у штаті Іллінойс, вирішила виплатити репарації чорношкірим мешканцям за дискримінацію в житловій сфері, яка стала наслідком рабовласництва.

Компенсацію зможуть отримати ті чорношкірі особи, які проживали в Івенстоні з 1919 по 1969 роки, або їхні прямі нащадки. Виплати також зможуть отримати ті афроамериканці, які потерпали від дискримінації в місті після вказаного періоду, повідомляє «Голос Америки».

Упродовж 10 наступних років на програму виділять $10 млн. Кожне домогосподарство, що відповідає вимогам програми, а наразі в місті є 16 таких домогосподарств, отримає 25 000 доларів на ремонт оселі, виплату на придбання нерухомості, сплату відсотків або штрафів, пов‘язаних із власністю в місті.

Кошти на виплату компенсацій надійдуть від 3% податку на продаж рекреаційної марихуани. Ще $20 тис. надійде від приватних пожертв.

Міські громади в інших штатах, включаючи Каліфорнію та Род Айленд, також розглядають можливість запровадження репарацій для афроамериканців.

Гімн BLM. Музпремія «Греммі»-2021 оголосила переможців