Митрополит ПЦУ заявив, що «влада вигадує війну»: у церкві чекають пояснень

Митрополит Чернівецький і Буковинський ПЦУ Данило (Михайло Ковальчук) заявив, що «влада вигадує війну», аби не дозволяти паломництва до святилища. Відео фрагменту його виступу з цими словами почало поширюватися у соцмережах 8 серпня.

«Дорогі брати та сестри, дорогі паломники, ми схиляємось перед вами, тому що ви долаєте всупереч неможливому. Наша влада то вигадує війну, то боїться, щоб московські їх не засудили та не дозволяли нам вас зібрати в це святилище», — сказав він у промові до вірян. 

https://t.me/chasnews/20821

Речник ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря) припустив, що Буковинського митрополита неправильно зрозуміли.

«Наскільки можна зрозуміти з контексту, митрополит Данило у своїй промові мав на увазі офіційно встановлену заборону проводити масові паломництва, що було запроваджено через війну. Але ця заборона на практиці не виконується всюди однаково: коли йдеться про заходи, які організовує Московський патріархат, то їх проводять фактично без заборони. Можна навести приклади походів на Почаїв. Це, як можна зрозуміти з промови, і обурює митрополита Данила», — написав священнослужитель у Facebook.

При цьому він зазначив, що митрополит Данило «абсолютно некоректно» вжив словосполучення «вигадана війна», і тому має розʼяснити, що він зробив це помилково.

Митрополит Зоря припустив, що це могло статися через стилістику мови та його поважний він (74 роки). Водночас він вважає, що священник має перепросити за хибно сформульовану думку.

«Означення «вигадана війна» категорично суперечить позиції ПЦУ і не може в жодному разі трактуватися не лише як офіційна думка Церкви, але і як думка на рівні окремих її представників», — наголосив він.

Митрополит Данило (Михайло Ковальчук) родом з Івано-Франківщини. До 1990 року служив в Івано-Франківській єпархії РПЦ, а 28 січня 1990 року одним з перших прийняв сан єпископа в Українській Автокефальній Православній Церкві. 20 вересня 1994 року піднесений до сану митрополита.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

П'ять років тюрми. Суд виніс вирок митрополиту Тульчинської єпархії Іонафану