Міжнародні правозахисники заявляють про переслідування медиків у Білорусі
Pixabay

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (AI) заявила, що в Білорусі переслідують медиків, які брали участь у протестах або критикували владу.

Масові звільнення лікарів відбуваються попри брак кадрів у сфері охорони здоров'я Білорусі, що підриває медичну систему на тлі пандемії, повідомляють в AI.

За інформацією організації, лікар Артем Сорокін постав перед судом через заперечення версії влади про смерті протестувальників. Його засудили до одного року умовно та наклали штраф. Разом з ним судили журналістку Катерину Борисевич. Вона отримала реальний термін. 

Особливо важкою зараз є ситуація в провінції Білорусі, де медиків не вистачає. Через репресії режиму їх стає тільки менше.

«Лікарі та медсестри опинилися серед тих, хто заплатив неймовірну людську ціну за свій професіоналізм і прояв людського співчуття»,  заявив Брюс Міллар, заступник директора AI по кампаніях у Східній Європі та Центральній Азії.

Серед іншого, автори звіту розповідають історію медсестри, яка допомагала пораненим демонстрантам. За її словами, медикам не дозволяли записувати справжні травми, її саму погрозами змусили звільнитись. Невідомі люди погрожували її дітям, а тепер жінка не може знайти навіть найбільш примітивну роботу.

Правозахисники закликали світову спільноту не залишати репресії білоруського режиму непоміченими та захистити права людини.

Вірні завітам Орвелла. Як кати «ламають» жертву та добиваються від неї щирого визнання своєї неправоти