Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт колишнього міністра оборони рф Сергія Шойгу та начальника Генштабу рф Валерія Герасимова.

Про це йдеться у повідомленні МКС.

Ордери стосуються міжнародних злочинів, вчинених в період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року. Мова про напади на цивільні обʼєкти (зокрема на енергетичну інфраструктуру) й «надмірну випадкову шкоду» цивільним людям та обʼєктам.

Під «надмірною випадковою шкодою» мається на увазі порушення принципу пропорційності. Тобто росіян звинувачують в тому, що навіть цілячи у «законні» в розумінні міжнародного права обʼєкти, застосовані ними боєприпаси призвели до загибелі цивільних людей і нанесли набагато більше шкоди цивільним обʼєктам, ніж «законній» цілі.

Також Шойгу і Герасимова підозрюють у злочинах проти людяності, які завдали сильних страждань, значних тілесних ушкоджень чи шкоди психічному здоровʼю.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Шойгу та Герасимов несуть індивідуальну відповідальність за злочини в Україні.

«Важливе рішення. Всі відповідатимуть за зло», — сказав він.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої при президенті рф з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у тому, що вони керували депортацією українських дітей до росії — це воєнний злочин.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ЄСПЛ визнав порушення росією прав людини у Криму