Мобілізація авто: у кого можуть вилучити машини на потреби ЗСУ та як це працюватиме

Напередодні Верховна Рада схвалила у другому читанні закон про мобілізацію №10449. Одна з новацій включає вилучення у громадян автомобілів на потреби Збройних Сил України. 

Розповідаємо, у кого можуть вилучити авто на потреби ЗСУ, як це працюватиме та як їх повертатимуть власникові. 

У кого і як можуть вилучати авто для ЗСУ

Вилучити машину на потреби ЗСУ можуть у тих українців, які мають більше одного транспортного засобу. Але перед цим мають провести оцінку автомобіля, і забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб.

Військово-транспортний обов’язок в Україні встановили, щоб задовольнити потреби Збройних Сил України на особливий період транспортними засобами і технікою. Окрім того, що він поширювався на центральні та місцеві органи влади, підприємства та установи, також автомобілі можуть вилучати і у громадян — власників транспортних засобів.

Мобілізувати автомобіль можуть представники ТЦК і СП (колишніх військкоматів).

Повертатимуть автомобіль власникові протягом 30 календарних днів від моменту оголошення демобілізації.

Як на практиці може відбуватися вилучення автомобілів

Юрист Ярослав Звоненко, каже, що встановлення лімітів на вилучення транспортних засобів покладено на ТЦК та СП, а також за рішення КМУ. 

«Треба розуміти відмінність між відчуженням та мобілізацією транспорту. В першому випадку людину позбавляють права власності на транспортний засіб, що має засвідчуватись Актом приймання-передачі та відбувається за умови повної або часткової компенсації, у другому випадку транспортний засіб вилучається тимчасово, його не позбавляють права власності та повернуть власнику. Мобілізувати транспортний засіб можуть ТЦК та СП, СБУ, а також відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки», — підкреслює експерт.

Перед вилученням транспортного засобу у приватної особи обовʼязково мають провести його експертну оцінку та оцінку ринкової вартості автомобіля.

«Якщо людині належить право власності на декілька транспортних засобів, то першочергово вилучається те, яке більше підходить для оборонних потреб держави. Наприклад, якщо у вас є седан та позашляховик, то у вас вилучать позашляховик. Якщо у вас два позашляховики, то вилучать той, що становить меншу ринкову вартість», — каже Звоненко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Пільги для УБД у 2024 році: які передбачені та як їх отримати