Мобілізація, вихід з Авдіївки та візит Трампа: що сказав Зеленський на Мюнхенській конференції

17 лютого президент Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській конференції з питань безпеки. Chas News зібрав головні заяви глави держави.

Зеленський назвав правильним рішення вивести українських військових з Авдіївки.

«Зберегти воїнів — це і є захист. Тому рішення правильне. Щоби не потрапити в оточення, вирішили відійти на інші рубежі. Це не значить, що люди вийшли на якісь кілометри, а росія щось захопила. Вона нічого не захопила. Ми повинні з вами зрозуміти: росія за два роки війни намагалися на сході щось зробити. Що таке щось — вони просто зруйнували кілька міст, містечок. Але найбільше, що вони зробили, — це зруйнували наше життя», — сказав президент.

Він наголосив, що Сили оборони від жовтня виснажували там ресурси росіян і окупанти втратили десятки тисяч своїх солдатів. За його словами, втрати окупантів у сім разів більші за українські.

Зеленський зауважив, що для утримання Авдіївки Україні передусім не вистачило зброї. Натомість єдина перевага рф — це людський ресурс.

Він наголосив, що ЗСУ потрібна далекобійна зброя для подальшого ведення війни.

«Немає далекобійної зброї. У росії є, а в нас її дуже мало. Ось вся правда», — сказав він.

Щодо справедливої мобілізації президент наголосив, що це питання ротації.

«Ти втомлений, ти повинен відновлюватися. Ти виходиш відновлюватися, а замість тебе приходить інша людина, професійна, яка пройшла відповідне тренування. І від цього залежить мобілізація. Для захисту, для оборони потрібна певна кількість людей, для контрнаступу треба інша кількість. Тож питання мобілізації є складною справою», —  сказав Зеленський.

Також глава держави пообіцяв здивувати росіян дронами та засобами РЕБ українського виробництва.

«Ми почали розвивати виробництво дронів. Ми в позитиві для нас та негативі для рф здивуємо їх цього року дронними системами та системами РЕБ. Це наші вітчизняні технології…Це паралельний шлях, поки ми чекаємо допомогу від партнерів», — розповів президент.

Також Зеленський заявив, що готовий поїхати з Дональдом Трампом на фронт, якщо той приїде в Україну.

«Я Дональда Трампа — публічно запросив. Це залежить від його бажання. Ми хочемо, щоб всі кандидати знали, що насправді відбувається на війні. Якщо Трамп приїде, я готовий з ним поїхати на фронт. Якщо у нас буде розмова про те, як закінчити війну, ми повинні продемонструвати тим, хто приймає рішення, як виглядає справжня війна. Не війна в Instagram, а справжня війна», — зазначив президент.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна та Німеччина підписали угоду про безпекову співпрацю: в ОП розповіли деталі