Молдова відмовилася видавати Білорусі депутата Верховної Ради

Молдова відмовилася екстрадувати до Білорусі депутата Верховної Ради Євгена Яковенка, якого затримали на молдовському кордоні 5 червня. Натомість його вирішили відпустити.

Про це пише місцеве видання NewsMaker з посиланням на генпрокуратуру Молдови.

«Причини відмови в екстрадиції зумовлені статусом цієї особи як члена Верховної Ради України, який переміг на виборах у 2019 році у Донецькому регіоні, у контексті геополітичної ситуації в регіоні», — зазначили у прокуратурі.

Молдовська прокуратура вважає, що у разі екстрадиції Яковенка до Білорусі процес проти нього не буде справедливим, оскільки раніше у своїй резолюції від 9 березня Європарламент засудив сприяння Білорусі Росії у війні на українській території.

Яковенка затримали на кордоні 5 червня за запитом Білорусі по лінії Інтерполу. У Мінську українського депутата звинуватили у хабарництві та корупції.

Яковенко в 2019 році переміг в окрузі №52 в Донецькій області. Тоді він отримав 29% голосів та обійшов кандидата від ОПЗЖ, який набрав 26%. На виборах Яковенко балотувався від «Батьківщини», проте у парламенті не увійшов до жодної фракції.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Білоруську армію готують до переходу з мирного на воєнний час