«МОН, згадай закон». Студенти Києво-Могилянської академії під Кабміном вимагають відставки Шкарлета (фото)
УНІАН

Студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) організували пікет під Кабінетом Міністрів.

Вони вимагають звільнити Сергія Шкарлета, міністра освіти і науки, повідомляє «Інтерфакс».

студенти Києво-Могилянської академії під Кабміном

Акцію під стінами Кабміну назвали «Міністр тимчасовий, Могилянка — вічна!». Студенти стоять із плакатами з написами: «#SaveMohylyanka», «МОН, згадай закон», «Шкарлет, геть з МОНу», «Скасуй міністра, а не вибори», «Поламаєш зуби об Могилянку» та іншими.

студенти Києво-Могилянської академії під Кабміном

Близько 10:00 біля будівлі Кабміну зібралися майже 500 людей, серед яких студенти й інших вузів. Також присутні експрезидент академії Сергій Квіт та народна депутат від «Голосу» Інна Совсун.

студенти Києво-Могилянської академії під Кабміном

Протестувальники вимагають звільнити Сергія Шкарлета з посади очільника МОН, припинити наступ на університетську автономію та підписати контракт з Сергієм Квітом, який переміг на виборах президента університету.

студенти Києво-Могилянської академії під Кабміном

Що за ситуація склалася навколо обрання президента Києво-Могилянської академії

27 січня в НаУКМа відбувся другий тур виборів президента Києво-Могилянської академії, на яких змагалися Сергій Квіт (президент академії у 2007-2014 роках) та Олександра Гуменна (виконувачка обов'язків президента).

Того ж дня Квіт повідомив, що на виборчу дільницю здійснили напад та викрали скриньку з бюлетенями. Згодом її неушкодженою знайшли на одній із сусідніх вулиць.

Вибори продовжувалися, і за результатами переміг Сергій Квіт. Він отримав 52,8% голосів, а Олександра Гуменна — 42,92%.

Однак 1 лютого Сергій Шкарлет заявив, що МОН не може визнати вибори, бо вони відбулися «не у відповідності з процедурою».

На сайті НаУКМа з’явилося звернення від могилянської спільноти, яка вимагає визнати вибори. Багато політиків, науковців та митців також висловилися на захист університетської автономії.

2 лютого МОН оголосило про переобрання президента академії, але вже наступного дня скасувало наказ. На нараді з прем’єром Денисом Шмигалем вирішили створити робочу групу для вивчення ситуації.

Однак студенти та університетська спільнота вимагають підписати контракт із обраним президентом Сергієм Квітом. Вони обіцяють протестувати до відставки очільника МОН.

Скандальний міністр Шкарлет — що про нього відомо

Нинішній глава МОН запам’ятається українцям не лише історією з виборами президента Києво-Могилянської академії.

Призначений у 2020 році міністр має за плечима цілий шлейф скандалів. Наприклад, йому закидають наявність плагіату в наукових роботах. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти виявило плагіат у чотирьох працях Шкарлета.

Також обурення суспільства викликало те, що у 2010 році нинішній очільник МОН балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від «Партії регіонів». Тоді він заявляв, що розділяє всі цінності політсили.

Саме обрання Шкарлета міністром освіти супроводжувалося протестами студентів та скандалами. Зокрема у фракції «Голос» заявляли, що за голову відомства «кнопкодавили» деякі нардепи «ОПЗЖ». 

Також Шкарлета запам’ятали завдяки історії із заретушованим годинником. На фотографії від МОН дорогий аксесуар на руці чиновника «замазали», але він відбився на лакованому столі. При цьому в декларації Шкарлета за 2021 рік ніяких коштовних годинників не було.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Протест ФОПів у Києві. Мітингувальники штурмували Верховну Раду та штовхалися з поліцією (фото, відео)