Моральний провал. У ВООЗ розкритикували нерівномірний розподіл вакцин
Getty images

Розрив між кількістю вакцинованих від коронавірусу в багатих та бідних країнах зростає щодня. Через це очільник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус розкритикував багаті країни, які, на його думку, відповідальні за нерівномірний розподіл вакцин.

Глава ВООЗ назвав відсутність рівних можливостей у доступі до вакцин від коронавірусу серед країн світу «катастрофічним моральним провалом».

«Я у січні казав, що світ опиниться на межі катастрофічного морального провалу, якщо не зробити термінових кроків задля забезпечення рівномірного розподілу вакцин. У нас є кошти для запобігання цьому провалу, але шокує те, що мало було зроблено для запобігання цьому», — сказав Тедрос Аданом Гебреісус.

Він наголосив, що країни, які вже вакцинують молодих та здорових людей, роблять це коштом життів лікарів, людей похилого віку та інших груп ризику в інших державах.

За словами Гебреісуса, це шлях, який веде до «самопоразки», оскільки чим довше триватиме поширення коронавірусу, тим більше виникатиме його мутацій та штамів і, відповідно, збільшується ризик того, що вакцини втратять ефективність.

ВООЗ рекомендувала продовжити вакцинувати препаратом AstraZeneca