Москва не бажає продовжувати угоду START із Вашингтоном, але обіцяє переговори

Москва не бачить перспектив продовження нового договору про контроль над озброєннями з Вашингтоном, однак планує продовжити переговори. Про це заявив у середу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Нова угода СНВ, підписана в 2010 році, обмежує кількість стратегічних ядерних боєголовок, які Росія та США можуть розгорнути. Строк її дії закінчується в лютому 2021 року. Трамп, як повідомляє Reuters, прагнув продовжити угоду до виборів у США. Однак не так сталося, як гадалося.

Американсько-російські переговори про контроль над ядерною зброєю переживають складний період. Британське видання The Guardian цитує заяву головного американського учасника переговорів, що між Дональдом Трампом і Володимиром Путіним існує «принципова домовленість». Між тим Москва швидко відхилила ця заяву як «оману».

Маршалл Біллінгслі, спеціальний посланник США з питань контролю над озброєннями, заявив, що прилетів до Гельсінкі в понеділок для зустрічі із заступником міністра закордонних справ Росії Сергієм Рябковим. Він каже, що міг відбутися прорив у дискусіях щодо продовження угоди START 2010 року. Це договір, який обмежує кількість розгорнутих стратегічних боєголовок з обох сторін, строк його дії закінчується в лютому 2021 року.

«Ми вважаємо, що існує принципова домовленість на найвищих рівнях наших двох урядів», — сказав Біллінгслі Вашингтонському мозковому центру. Він вважає, між Трампом і Путіним була неформальна усна домовленість.

Він додав, що умовою США для продовження договору буде підтверджене заморожування арсеналів обох країн, включаючи нестратегічні (тактичні ближньої дії) боєголовки.

Москва швидко та рішуче відкинула цю заяву. Агентство РІА «Новости» заявило, що МЗС РФ називає заяву Біллінгслі «оманою» і «шахрайством». Рябков заявив, що заморожування є «неприпустимим», додавши, що Москва не схвалить продовження договору «START» до виборів у США 3 листопада.

«Якщо американцям потрібно доповісти начальству про те, про що вони нібито домовились з Російською Федерацією перед виборами, то вони цього не отримають», — сказав Рябков.

У своєму виступі Білінгслі припустив, що Рябков може бути не пов'язаний з бажаннями російського лідера.

Адміністрація Трампа прагнула продемонструвати досягнення у зовнішній політиці до виборів. За останні чотири роки вона вийшла з трьох угод про контроль над озброєннями і не підписала жодної нової.

Джеймс Актон, експерт з ядерної політики Фонду Карнегі за міжнародний мир, заявив, що Росія навряд чи погодиться на заморожування, яке вплине на її нестратегічні боєзаряди — категорію, в якій вона має велику перевагу над США та НАТО.

У вівторок високопоставлені парламентарі з усієї Європи звернулися до своїх колег із США із закликом підтримати продовження START.

У листі, ініційованому Європейською лідерською мережею, депутати з 19 країн зазначили: «Як чиновники, які прагнуть захистити здоров’я та безпеку мільйонів європейських громадян, ми відчуваємо неспокій через можливість, що START може припинити свою дію менше ніж за шість місяців».

Як повідомляє Reuters, Кремль заявив у середу, що Росія не уклала угоду зі США про продовження  пакту про озброєння СНВ, останнього великого ядерного договору між двома країнами.

Нова угода СНВ, підписана в 2010 році, обмежує кількість стратегічних ядерних боєголовок, які Росія та США можуть розгорнути. Термін її дії закінчується в лютому наступного року.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив у середу, що досі не досягнуто домовленості, незважаючи на те, що, як сподіваються в Кремлі, є спільне розумінням того, що пакт повинен бути продовжений.

Непродовження угоди призведе до усунення основної опори у рівновазі ядерних озброєнь між Москвою та Вашингтоном, додавши ще один елемент напруженості їх і без того напруженим відносинам.

Новий СНВ є спадкоємцем першого Договору про скорочення стратегічних озброєнь (СНВ І), підписаного в 1991 році тоді ще між Радянським Союзом та США.

Угоди про озброєння між президентами Рональдом Рейганом та Михайлом Горбачовим та їх наступниками Джорджем Бушем-старшим і президентом РФ Борисом Єльциним у 1990-х роках підкреслили зростаючу довіру між наддержавами та сприяли припиненню «холодної війни».

Договір між Росією і США про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь має назву СНО-2, рос. СНВ-2, англ. START II — Strategic Arms Reduction Treaty. Він був підписаний президентами Росії Борисом Єльциним та США Джорджем Бушем старшим 3 січня 1993 в Москві.

Договір забороняв використання балістичних ракет з головними частинами. Хоча він був ратифікований парламентами обох держав, він так і не набув чинності. У відповідь на вихід 14 червня 2002 США з договору про ПРО від 1972 року Росія вийшла зі СНО-2. Він був замінений м'якшим договором СНП, підписаним у травні 2002.

Договір між США та РФ про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, СНО-III  (англ. New START) — двосторонній договір між Росією і Сполученими Штатами. Угода була підписаний президентами Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою 8 квітня 2010 року в Празі і набув чинності 5 лютого 2011 року. Договір розрахований на 10 років з можливим продовженням за взаємною домовленістю сторін на п’ять років. Договором передбачено скорочення розгорнених ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників — до 700 одиниць. Договір замінив СНО-I, строк дії якого минув у грудні 2009 року.

 

ЗМІ: Трамп планує укласти угоду з Путіним щодо ядерного озброєння до виборів