«Мова ненависті проти України». Уряд Латвії заборонив канал «Россия РТР» на рік
Getty Images

Національна рада Латвії з електронних ЗМІ (NEPLP) заборонила ретрансляцію телеканалу «Россия РТР» на території країни. Обмеження діятиме щонайменше упродовж року, починаючи з 15 лютого.

У рішенні регулятора йдеться, що його ухвалили через випадки, коли в ефірі російського телеканалу лунала мова ненависті, підбурювання до насильства та провокація до збройного конфлікту.

Як приклад литовці наводять ток-шоу «60 хвилин», повідомляють ВВС і Delfi. Ведуча Ольга Скабєєва під час одного з випусків назвала Україну терористичною країною, а експрезидента Петра Порошенка — терористом. В ході дискусії ведуча запропонувала ввести на територію України російські війська, щоб втихомирити «обидві сторони конфлікту».

«Оцінюючи наратив програми загалом, можна зробити висновок, що вона образлива для українського народу. Враховуючи, що жоден із названих суб'єктів офіційно не був визнаний терористичним, а також зневажливе ставлення ведучої та учасників до українців, в шоу є ознаки розпалювання ненависті», — кажуть в NEPLP.

Комісія наводить і інші приклади порушень, які стосуються не лише України.

Зокрема йдеться про заяви ведучого «60 хвилин» Євгена Попова про те, що країни колишнього СРСР ні на що не здатні, а також його висловлювання про те, що окремі міста країн «Прибалтики» треба приєднати до Росії, бо вони нібито є російськими.

Також у NEPLP звертають увагу на образи в ефірі цієї ж програми білоруського народу, коли росіяни висвітлювали протести проти Олександра Лукашенка. Зацікавили їх і заяви Володимира Соловйова в програмі «Недільний вечір з Володимиром Соловйовим».

«Ведучий програми неодноразово висловлює дуже агресивні, ворожі, образливі та грубі слова на адресу гостей передачі, які представляють українську сторону та українців», — вважають у литовській комісії.

«Програмам, що розпалюють ненависть і закликають до війни, немає місця на території Латвії. «Россия РТР», яка вважається головною телепрограмою кремлівської пропаганди, перетнула всі межі. Ми захищали, захищаємо і будемо захищати наш інформаційний простір», — заявив голова NEPLP Івар Абольнш.

В Україні ще з 2014 року діє заборона на трансляції російських телеканалів.

Це не перший раз, коли NEPLP обмежує ретрансляцію «Росія РТР» в Латвії. Наприклад, в січні 2019 року її заборонили на три місяці.

Під час війни нормально запроваджувати цензуру проти ворога — Андерс Ослунд