Мовний омбудсмен розповів, які заклади досі не можуть перекласти вивіски українською

Туристичні фірми, агенції нерухомості, аптеки, стоматологічні кабінети мають найбільше табличок та вивісок недержавною мовою.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Від початку 2024 року Уповноважений із захисту державної мови отримав 235 звернень щодо порушення 28 статті Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що становить 14% від загальної кількості звернень. Найчастіше йдеться про порушення вимог щодо мови вивісок, оголошень та іншої публічної інформації. В деяких закладах фіксуються повторні порушення.

За словами Тараса Креміня, переважна більшість порушень стосується суб'єктів господарювання, таких як туристичні фірми, агенції нерухомості, аптеки та стоматологічні кабінети. Серед них є ті, хто свідомо ігнорує мовне законодавство, що призвело до фіксації вже двох повторних порушень.

Найбільше звернень надійшло з Києва (89), Одеської (75) та Харківської областей (18). За результатами перевірок, омбудсмен виніс 20 попереджень та наклав 18 штрафів за порушення статті 28.

Тарас Кремінь підкреслив, що дотримання мовного законодавства є обов’язком місцевої влади. Він закликав владу Києва, Одеси та Харкова розпочати перевірку вивісок і демонтувати ті, що виконані не державною мовою.

Нагадаємо, згідно з 28 статтею мовного закону, усі оголошення, вивіски та інша публічна інформація повинні подаватися українською мовою, з можливістю дублювання іншими мовами. Порушення цього закону з 16 липня 2022 року тягнуть за собою адміністративну відповідальність, включаючи штрафи від 3 400 до 5 100 грн за перше порушення, і від 8 500 до 11 900 грн за повторне.

Повідомити про порушення можна через сайт Уповноваженого, електронною поштою або поштовою адресою.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З початку повномасштабного вторгнення 46 військових не повернулися із закордонного відпочинку