МОЗ підтримує продаж екстреної контрацепції без рецепта
Unsplash

Міністерство охорони здоровʼя не проти, аби препарати екстреної контрацепції продавали без рецепта.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Пояснюють, що засоби екстреної контрацепції випускають за рецептом, адже вони гормональні та можуть серйозно впливати на здоров’я. Але таке рішення ухвалювало не МОЗ, а виробник препарату, який реєстрував його в Україні.

Зазвичай такі засоби мають дві діючи речновони — левоноргестрел та уліпристалу ацетат. І у багатьох країнах відрізається вимога щодо випуску препаратів на їх основі з рецептом.

Наприклад, засоби на основі левоноргестрелу відпускаються без рецепта у 23 країнах ЄС. Але в Хорватії, Німеччині, Греції, Італії, Ліхтенштейні, Польщі та Угорщині вони є рецептурними.

У МОЗ наголошують, що не проти, аби препарати екстреної контрацепції перевели до групи ліків, які відпускаються без рецепта, але з чіткими обмеженнями щодо віку пацієнтів.

«Ми вже звернулися до ряду виробників — як оригінальних препаратів  екстреної контрацепції, так і дженериків — з проханням розглянути можливість їх перереєстрації в Україні як безрецептурних препаратів», — розповіли у відомстві.

Один з виробників оригінальних ліків вже розглядає можливість подати документи для перереєстрації препарату.

У разі погодження процедура перереєстрації кожного препарату триватиме близько місяця.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Доступні ліки» з 1 липня відпускатимуть лише за електронним рецептом