МОЗ вимагає збільшення бюджету на лікування туберкульозу у 2021 році

МОЗ ініціює збільшення у 2021 році базової ставки за лікування хворих на туберкульоз до 63 535 грн на рік на людину. Між тим цього року вона становила 20 663 грн (третина від запропонованої міністерством суми).

Відповідні пропозиції міністр охорони здоров'я подав до проєкту бюджету на 2021 рік.

Також МОЗ планує встановити з 2021 року базову ставку за супровід  сімейними лікарями хворих на туберкульоз у розмірі 1080 грн в місяць за одного пацієнта.

Про це заявив на брифінгу 25 вересня міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, як повідомляє урядовий телеграм-канал Коронавірус_Інфо.

Протягом року, за даними МОЗ, виявляють  приблизно 27 тис. нових випадків цього захворювання та рецидивів.

Перед тим, 29 квітня 2020 року, Степанов заявив, що у сфері боротьби з туберкульозом є проблеми внаслідок реформи МОЗ: «У нас є протитуберкульозні заклади, дефіцит фінансування яких доходить до 80%… Наслідки так званої оптимізації будуть наступні: як мінімум ми отримаємо за два-три роки збільшення захворюваності на туберкульоз на 30 %, зростання смертності».

5 травня Степанов зазначив, що дефіцит фінансування спостерігається у 984 лікарнях з 1747, які уклали договір з Національною службою здоров'я України. За словами міністра, більша частина лікарень у 2020 році отримає фінансування менше, ніж це було в 2019 році. «Якщо нічого не змінити, то розпочнеться стрімке поширення таких хвороб, як туберкульоз», — наголосив тоді Степанов.

Пропозиції МОЗ щодо збільшення фінансування покликані вирішити проблеми реформування боротьби з туберкульозом.

В листопаді 2019 року Кабмін схвалив Концепцію розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню. Ця концепція передбачає «здійснення заходів з реорганізації регіональних протитуберкульозних закладів, що включає злиття всіх протитуберкульозних закладів області в єдиний в області протитуберкульозний заклад, що має статус регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру».

У Державній стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню зазначені проблеми сучасної системи фінансування протитуберкульозних закладів, що заважають процесу одужання пацієнтів та можуть бути причиною поширення туберкульозу, стійкого до ліків.

Відповідно до Стратегії передбачено створення єдиного Фтизіопульмонологічного центру для координації заходів протидії туберкульозу на регіональному рівні та оптимізації закладів.