МОЗ винесло на громадське обговорення законопроєкт про медичний канабіс
Pixabay

В середу, 17 листопада Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) винесло на громадські обговорення проєкт закону про легалізацію медичного канабісу

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

У разі ухвалення законопроєкту, українські пацієнти зможуть лікуватися канабісом.

Ця рослина здатна полегшувати перебіг складних захворювань, а науковці та фармацевтична індустрія зможуть проводити клінічні випробування за міжнародними стандартами.

У пояснювальній записці зазначається, що в Україні це питання особливо актуальне для таких категорій осіб, як: діти з епілепсією, онкохворі, хворі, що потребують паліативної допомоги, а також ветерани війни з посттравматичним стресовим розладом.

Також зазначається, що мова йде лише про рослини з допустимою кількістю відсотку вмісту концентрації ТГК  — компоненту, який при регулярному вживанні у високій концентрації має психоактивний вплив на людину.

Також законопроєкт передбачає створення електронного реєстру всіх препаратів на основі канабісу, які відпускатимуться за електронним рецептом.

Підприємства, установи й організації отримуватимуть ліцензії, дозволи і регулярно звітуватимуть про діяльність, пов'язану з обігом медичного канабісу.

«Після громадського обговорення законопроект потрібно затвердити Кабінету Міністрів, потім його мають зареєструвати у Верховній Раді, далі має підтримати профільний комітет, зрештою його проголосують у залі парламенту в першому і другому читаннях. Багато кроків попереду, але перший зроблено!» — написала нардеп Ольга Стефанишина у Facebook.

13 липня Верховна Рада провалила голосування щодо легалізації медичного канабісу. Депутати відправили на доопрацювання.

60 громадських організацій вимагають ухвалити законопроєкт про медичний канабіс